Βρετανία: Ο Σουνάκ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση των Συντηρητικών – Το απίστευτο ντροπιαστικό περιστατικό που βίωσε (pic)

Την ευθύνη για το καταστροφικό αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία για τους Συντηρητικούς ανέλαβε ο – πρώην, πλέον – πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, την ώρα που ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να λάβει εντολή από τον βασιλιά Κάρολο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Σουνάκ, μιλώντας σε απογοητευμένους υποστηρικτές των Τόρις, δήλωσε ότι «ο βρετανικός λαός έβγαλε μια απογοητευτική ετυμηγορία απόψε, υπάρχουν πολλά να μάθουμε και αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα». Ο Σουνάκ αναμένεται να παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματος, όπερ σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί θα κληθούν να εκλέξουν νέο αρχηγό, κάτι που αναμένεται να βυθίσει το κόμμα σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια.

Ντροπιαστικό περιστατικό για τον Σουνάκ

Τονίζεται, δε, ότι ο Σουνάκ βίωσε και ένα αναπάντεχο και αρκετά ντροπιαστικό περιστατικό, όταν την ώρα της ομιλίας του, ένας βρετανός Youtuber ανέβηκε στην σκηνή πίσω του και σήκωσε μια λευκή σελίδα στην οποία είχε γραμμένο με μαύρο χρώμα το γράμμα L που παραπέμπει στη λέξη «loser», δηλαδή, ηττημένος.

Δείτε την ανάρτηση στο X:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων, οι Τόρις έχασαν όλους τους βουλευτές τους στην Ουαλία, ενώ κορυφαία ονόματα των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, ο πρώην υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκς, η πρώην ΥΠΕΣ Σουέλα Μπράβερμαν, o υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, ο πρώην υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ο επικεφαλής του κόμματος στη Σκωτία, Ντάγκλας Ρος, και η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ, μένουν εκτός Βουλής.

Η Μόρντοντ (η οποία αναμένεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος) δήλωσε ότι το κόμμα της έχασε επειδή «απέτυχε να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες». Από την πλευρά του, ο πρώην γενικός εισαγγελέας σερ Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο πρώτος βουλευτής των Τόρις που έχασε την έδρα του όταν άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα, δήλωσε στο BBC ότι το κόμμα του αντιμετώπιζε «εκλογικό Αρμαγεδδώνα» και ότι η νίκη των Εργατικών ήταν μια «μεγάλη ψήφος για αλλαγή». Ωστόσο, ο Μπάκλαντ δεν περιορίστηκε στις γενικές διαπιστώσεις.

Αντιθέτως, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε κατά συναδέλφων του Τόρις, όπως η Μπράβερμαν, για αυτό που αποκάλεσε «θεαματικά αντιεπαγγελματική και απείθαρχη» συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Έχω βαρεθεί τις προσωπικές ατζέντες και το διαγκωνισμό για καλύτερη θέση», είπε προσθέτοντας ότι η επερχόμενη αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις «θα είναι σαν μια ομάδα φαλακρών που διαφωνούν για μια χτένα».

Σε πιο αισιόδοξο τόνο, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, επί κυβέρνησης Λιζ Τρας, Κουάσι Κουαρτένγκ, έγραψε στην Telegraph ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι «καταστροφικά» για τους Συντηρητικούς. Όμως, λέει, παρά μια σειρά από καταστροφές τα τελευταία 200 χρόνια, οι Συντηρητικοί θα «ανέβουν ξανά», χάρη στην «αδυναμία των Εργατικών» και την «αστάθεια του σημερινού εκλογικού κοινού», παρομοιάζοντας το κόμμα του με το θεό Όσιρι, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Όσιρις, αν πιστέψουμε τον Πλούταρχο, τελικά κόπηκε σε 14 κομμάτια, ενώθηκε ξανά και παρέμεινε στον κάτω κόσμο για πάντα μετά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο επιχειρηματίας που πρόσφερε μαύρο χρήμα στον Στέφανο Κασσελάκη

Η Πυθία σχολιάζειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου, ποιον ο Βενιζέλος και τι κάνει ο Σημίτης

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....