Μια σύντομη συζήτηση περί σχεδίων για μελλοντική αλλαγή του νόμου που απαγορεύει σε ορισμένα πολιτιστικά ιδρύματα της Βρετανίας, όπως το Βρετανικό Μουσείο, να αφαιρούν αντικείμενα από τις συλλογές τους, έχει εγγράψει για αυτή την Πέμπτη στη Βουλή των Λόρδων ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού λόρδος Βέιζι.
Η συζήτηση δεν έχει νομοθετικό ή άλλο δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θεωρείται ενδεικτική της εκ των έσω αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στο Λονδίνο υπέρ της επανένωσης.
Ο Συντηρητικός πρώην Υφυπουργός επί διακυβέρνησης Κάμερον, το μακροβιότερο πολιτικό στέλεχος του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού (έξι χρόνια ως Υφυπουργός), έχει καταστεί πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής στην Αθήνα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο.
Τα επιχειρήματά του τα ανέπτυξε τόσο σε εκδήλωση του περιοδικού Spectator στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, όσο και στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ που άρχισε την Παρασκευή.
Μιλώντας στους Times από το φεστιβάλ, ο 54χρονος πολιτικός δήλωσε ότι πιστεύει «ακράδαντα» πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν, καθώς και γενικότερα ότι θα πρέπει να δοθεί στα βρετανικά μουσεία η ευχέρεια «να δίνουν πίσω διαφιλονικούμενα έργα τέχνης».
Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε τη συζήτηση της Πέμπτης, με την οποία θα προτρέψει την κυβέρνηση να τροποποιήσει το Νόμο περί Εθνικής Κληρονομιάς του 1983, που απαγορεύει την απόσπαση εκθεμάτων από μουσειακές συλλογές. Στη συζήτηση για την ώρα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν συνολικά επτά μέλη της Βουλής των Λόρδων από όλα τα μεγάλα κόμματα.
«Υπάρχουν κάθε λογής επισημάνσεις για να αποτραπεί μια τέτοια (αλλαγή του νόμου) από το να υποστεί κατάχρηση, αλλά νομίζω πως όλοι θα δεχόμασταν ότι τα μουσεία έχουν πλέον ενηλικιωθεί. Είναι από κάθε άποψη ανεξάρτητα ιδρύματα, τα οποία είναι εξαιρετικά επαγγελματικά. Θα ανέμενε κανείς να συμπεριφέρονται καταλλήλως», δηλώνει ο Εντ Βέιζι στους Times και προσθέτει:
«Και υπάρχει ένα στοιχείο πολιτιστικού πολέμου. Ζούμε τώρα σε μια εποχή κατά την οποία είναι πολύ πιο συνηθισμένο να συζητούμε την προέλευση των αντικειμένων και κατά πόσο αποκτήθηκαν παρανόμως και θα μπορούσαν να επιστραφούν».
Κατά τον ίδιο, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές που θα κρίνουν αν ένα έκθεμα μπορεί να δοθεί από ένα μουσείο.
Όπως επισημαίνουν οι Times, ο λόρδος Βέιζι γίνεται το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών που τάσσεται δημοσίως υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, παραδεχόμενος ότι η άποψή του έχει αλλάξει σε σχέση με την περίοδο της θητείας του στο Υπουργείο Πολιτισμού (2010-2016).
Υπέρ της αναθεώρησης του νόμου του 1983 έχει ταχθεί και ο διευθυντής του Victoria & Albert Museum Τρίστραμ Χαντ, γνωστός ιστορικός και πρώην σκιώδης Υπουργός Παιδείας των Εργατικών.