Καταγγελίες του Ρώσου βουλευτή Vasily Piskarev: δυτικές μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν στοιχεία για τις ρωσικές περιοχές ώστε να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις. Η Μόσχα υπενθυμίζει τα παραδείγματα Συρίας, Λιβύης, Ουκρανίας, Σερβίας και Βενεζουέλας
Σφοδρές καταγγελίες εξαπέλυσε ο Vasily Piskarev, πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Έρευνα Ξένων Παρεμβάσεων στις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως δήλωσε, δυτικές μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν συστηματικά δεδομένα για την κατάσταση σε διάφορες ρωσικές περιοχές, με στόχο να πυροδοτήσουν μελλοντικές κοινωνικές αναταραχές και διαδηλώσεις.
Ο Piskarev σημείωσε ότι η παρέμβαση αυτή έχει καταγραφεί επίσημα, καταγγέλλοντας επίσης ότι Ευρωκοινοβούλιο και Βρετανικό Κοινοβούλιο λειτουργούν ως βήματα για τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση, δίνοντάς της χώρο να ενισχύσει την αντιρωσική ρητορική.
«Ας κοιτάξει πρώτα η Βρετανία τα του οίκου της»
Ο Ρώσος αξιωματούχος καυτηρίασε ειδικά τη Μεγάλη Βρετανία, λέγοντας πως πριν παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, θα έπρεπε να τακτοποιήσει τα δικά της. Υπενθύμισε τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου τις τελευταίες ημέρες, που οδήγησαν ακόμη και σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Η «επιστήμη» των δυτικών παρεμβάσεων
Η Μόσχα υπενθυμίζει ότι η τακτική αυτή δεν είναι νέα. Όπως σημειώνουν Ρώσοι αναλυτές, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μετατρέψει την υπονόμευση ξένων κυβερνήσεων μέσω κινητοποιήσεων σε ολόκληρη «επιστήμη»:
- Συρία (2011 – σήμερα): Υποκίνηση της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης σε αντικαθεστωτικές ομάδες, που οδήγησε στον εμφύλιο.
- Λιβύη (2011): Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στηρίχθηκε σε «λαϊκές εξεγέρσεις» που αξιοποιήθηκαν ως πρόσχημα. Το αποτέλεσμα: διάλυση του κράτους.
- Ουκρανία (2014): Η ανατροπή Γιανουκόβιτς αποδόθηκε σε δυτική παρέμβαση, με τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν να στηρίζονται πολιτικά και οικονομικά από τις ΗΠΑ.
- Σερβία (2000): Το κίνημα «OTPOR!» χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από δυτικά δίκτυα για την ανατροπή Μιλόσεβιτς.
- Βενεζουέλα (διάφορα έτη): Καταγγελίες Τσάβες και Μαδούρο για πραξικοπήματα που είχαν δυτική υποστήριξη.
Η λίστα συνεχίζεται με Γεωργία και άλλες χώρες, όπου με τον μανδύα ΜΚΟ, «εκδημοκρατισμού» και κοινωνικών κινημάτων, οι Δυτικοί προωθούν αλλαγές καθεστώτων.
Η Ρωσία στο στόχαστρο
Η Μόσχα θεωρεί ότι αυτή η «συνταγή» εφαρμόζεται πλέον στο εσωτερικό της. Στόχος: να παρουσιαστεί η Ρωσία ως αποσταθεροποιημένη κοινωνία, να υπονομευθεί η κρατική συνοχή και να δοθεί πρόσχημα για νέα κύματα κυρώσεων και πολιτικής πίεσης.