Τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» δείχνει η κυβερνητική πυξίδα στο σκέλος της πανδημίας και στη σκιά της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού «εφόσον οι αντοχές του ΕΣΥ αρχίσουν να εξαντλούνται»! Παραβλέπουν μάλιστα τις πιέσεις που υφίστανται οι νοσοκομειακές δομές -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- και σημειώνουν ότι σε αυτή τη φάση δεν προγραμματίζεται καμία τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων.
Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι «οι όποιες πιθανές αναπροσαρμογές» θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, σε αντιδιαστολή με τα επιστημονικά καμπανάκια για τους κινδύνους που απορρέουν από την πλήρη ελευθερία των εμβολιασμένων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό self test και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.
Όπως σημειώνουν, «μια τέτοια παρέμβαση θα αποθάρρυνε τους πολίτες που προσανατολίζονται να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους».
Επιτέλους στροφή στον ιδιωτικό τομέα
Με απόφαση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα και με εισήγηση των διοικητών των αρμόδιων ΥΠΕ και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε χθες συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.
Καμία κενή ΜΕΘ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι στο κόκκινο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μόλις 133 κλίνες είναι διαθέσιμες!
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει ότι «λειτουργούν σήμερα, αυτή τη στιγμή, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 510 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Καλυμμένες είναι οι 377 (υπάρχουν στις ΜΕΘ και μη διασωληνωμένοι ασθενείς). Κενές είναι οι 133».
Παράλληλα, προσθέτει πως «τον Απρίλιο του 2021, στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, λειτουργούσαν 973 κλίνες. Με τις 7.000 αναστολές εργασίας, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν περισσότερες των 510 κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού. Για να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού θα πρέπει να μετατρέψουν γενικές ΜΕΘ, που είναι επικίνδυνο».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ! Παράλληλα, στην Ήπειρο διαθέσιμες είναι δύο κλίνες, στη Δυτική Ελλάδα εννέα και στην Πελοπόννησο δύο.