Μεγάλες φαίνεται να είναι οι ευθύνες που βαρύνουν τον καπετάνιο του Blue Horizon, για τον χτεσινό θάνατο του 36χρονου Αντώνη, ο οποίος ρίχτηκε από μέλη του πληρώματος του πλοίου στη θάλασσα του Πειραιά.
Ο καπετάνιος του Blue Horizon φέρεται να ήταν σε θέση να έχει εικόνα από το σημείο του πλοίου όπου διαδραματίστηκε η τραγωδία στον Πειραιά, καθώς στη γέφυρα αυτών των πλοίων υπάρχουν μόνιτορ που δείχνουν όσα καταγράφουν οι κάμερες του πλοίου.
Επιπλέον, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στο Λιμενικό δήλωσε στο Mega ότι «πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και χτύπαγε την πόρτα. Και αυτός τους έκλεισε την πόρτα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Ο άτυχος νεαρός ζούσε στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι με τις δύο του αδελφές ενώ πρόσφατα είχε χάσει την μητέρα του. Ήταν άνθρωπος της βιοπάλης, όπως τον περιγράφουν άτομα που τον γνώριζαν και γνωστός στην τοπική κοινωνία.
Ο αδερφός του 36χρονου, Νίκος αναφέρει ότι όλη η οικογένεια είναι σε σοκ.
«Υπάρχει και κάμερα που βλέπει ο καπετάνιος»
Έγκλημα και όχι ατύχημα ήταν ο πνιγμός του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ο Ύπαρχος του Blue Horizon τον έριξε στη θάλασσα, δεν έδωσε σήμα να σταματήσουν οι μηχανές, ο καπετάνιος που θα έπρεπε να έχει εικόνα από τις κάμερες συνέχισε κανονικά την πορεία του και έκλεισε την πόρτα στους αυτόπτες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν, περιέγραψε ο μάρτυρας που μίλησε στο Mega.
«Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο κι έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος. Βλέπω τον Ύπαρχο του πλοίο να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε, γιατί ήταν φως-φανάρι ότι θα πέσει στη θάλασσα, να τον αφήσει. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα, όλος ο κόσμος φώναζε, ήταν φως-φανάρι ότι θα συμβεί το κακό. Την ώρα που έκανε προσπάθεια να μπει ο άνθρωπος, τραβιόταν ο καταπέλτης από το ντόκο του λιμανιού, έχει λυγίσει το πίσω μέρος του καταπέλτη και πέφτει στη θάλασσα», όπως περιέγραψε.
«Δεν ξέρω γιατί δεν τον άφησε, πιθανότατα να μην είχε λεφτά για το εισιτήριο, οτιδήποτε. Δεν έχει σημασία. Από τη στιγμή που θα μπει μέσα, δεν τον απωθείς, δεν άκουσα τι φώναζε ο Ύπαρχος, μόνο τον έβλεπα. Η απάθεια για μένα είναι το χειρότερο που συνέβη. Αν δείτε το βίντεο των οκτώ δευτερολέπτων, ρίχνει μια ματιά, γατί ή σκύλος να έπεφτε στη θάλασσα θα έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα, γιατί από ό,τι ξέρω αν δεν δώσει σήμα ο Ύπαρχος δεν φεύγει το πλοίο, γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα και φεύγουμε. Και σηκώνεται ο καταπέλτης, αντί να μείνει κάτω, να πεταχτεί έστω ένα σωσίβιο, που δεν ξέρω αν μπορούσε να κάνει κάτι. Να σβήσει η μηχανή, να μείνει το πλοίο εκεί, να γίνει προσπάθεια διάσωσης».
Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος, όλος ο κόσμος φώναζε, το πλοίο έφυγε απαθέστατο, λες και πηγαίναμε ένα ωραίο ταξιδάκι, να περάσουμε όμορφα. Τον άνθρωπο τον τράβηξε η δίνη, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας. Μετά ξεβράστηκε επάνω και τον πήρε ξανά από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος».
«Έφυγε το πλοίο και από ό,τι έμαθα, πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και χτύπαγε την πόρτα. Και αυτός τους έκλεισε την πόρτα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Βγήκε από το λιμάνι του Πειραιά, φτάσαμε σχεδόν Αίγινα, μείναμε αρόδο, η πληροφορία από τα μεγάφωνα ήταν ότι δόθηκε εντολή από το Λιμεναρχείο να σταματήσουμε εκεί. Το γελοίο και τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι φώναξαν από τα μεγάφωνα ότι για το συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρεία και το βαπόρι, φύγαμε 21.00, γυρίσαμε λίγο πριν τις 23.00».
Συγκλονιστική μαρτυρία
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ενημέρωση που έλαβαν οι επιβάτες για την καθυστέρηση του απόπλου ήταν η εξής: «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».
Ο ίδιος τόνισε ότι «το ακόμη χειρότερο είναι ότι από τη στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα, πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο μέσω ασυρμάτου, ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Ούτε αυτό συνέβη. Εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο, όταν έφυγε το πλοίο δεν υπήρχε λιμενικός απ’ έξω, φαίνεται και από το βίντεο, το είπαμε αυτό στους ανακριτές και στους λιμενικούς. Υπάρχει ένας λιμενικός για όλη τη βάρδια στο λιμάνι του Πειραιά, εκείνη την ώρα δεν φεύγει ένα βαπόρι, φεύγουν πάρα πολλά, είναι ένας λιμενικός για όλο το λιμάνι».
Για την ανακοίνωση ότι «δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρεία και το πλοίο», ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχει και κάμερα που βλέπει ο καπετάνιος. Άρα, πρέπει να έχει εικόνα και ο καπετάνιος, λογικά, έπρεπε να σταματήσει τις μηχανές του πλοίου επιτόπου, φωνάζεις το Λιμενικό κι έρχεται και τον συλλαμβάνει, δεν τον πετάς στη θάλασσα, έχει μπει και τον πετάς κατ’ αυτό τον τρόπο, άσ’ τον να μπει, πήγαινέ τον στο Ηράκλειο και παράδωσέ τον στο Λιμεναρχείο, πες “ο κύριος είναι λαθρεπιβάτης”, σίγουρα δεν είναι “ατύχημα”, υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας εκεί».
Στο πίσω μέρος του πλοίου είδαν το περιστατικό «πάρα πολλοί, 40, 50, 60; Είναι γεμάτο πάντα όταν πιάνει λιμάνι. Δώσαμε κατάθεση γύρω στα 15 άτομα. Στην αρχή ήμασταν τρεις, μετά ο κόσμος πήρε θάρρος. Κάποιοι δεν ήθελαν να μπλέξουν, μετά ο κόσμος αφυπνίστηκε».
«Δεν νομίζω στο πλοίο να ήταν η οικογένειά του, μετά από κάποια ώρα φώναξαν “αν γνωρίζει κάποιος τον θανόντα να έρθει να δώσει πληροφορίες”, Μετά ακούστηκε ότι κάποιος πυροσβέστης τον ήξερε και πήγε να δώσει πληροφορίες, ποιος και τι είναι».
«Τελικά, φύγαμε 3.45 για Κρήτη, άλλαξε ο καπετάνιος και το πλήρωμα», κατέληξε.