Το αφήγημα περί επενδυτικής βαθμίδας είναι «απίστευτη και επικίνδυνη αρλούμπα» και «θα μας κάνει κακό», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Aμφισβήτησε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σημαντικά και ότι θα αυξηθεί η ροή των δανείων χάριν της επενδυτικής βαθμίδας.
Αναπτύσσοντας την σκέψη του ο άλλοτε Υπουργός Οικονομικών είπε «Αυτό με την επενδυτική βαθμίδα είναι μία απίστευτη αρλούμπα και επικίνδυνη.
Θα την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα την πάρει, θα πάρουμε και την επενδυτική βαθμίδα αλλά αυτό δεν θα μας κάνει καθόλου καλό, για την ακρίβεια θα μας κάνει κακό.
Πρώτον, η επενδυτική βαθμίδα δεν πρόκειται να μειώσει σημαντικά το επιτόκιο που πληρώνουμε για το χρέος, άντε 0,1-0,2.
Όταν το χρέος είναι 410 και έχεις ένα εισόδημα 200 και αυξάνονται τα επιτόκια το 0,1 από εδώ 0,1 από εκεί δεν θα κάνει καμία διαφορά.
Αυτό που λένε ότι οι τράπεζες λέει θα δανείζονται πιο εύκολα από το εξωτερικό και θα δίνουν πιο εύκολα δάνεια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα.
Θέλω να σας θυμίσω τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε 52 δισεκατομμύρια στις 4 ελληνικές τράπεζες, 52 δισεκατομμύρια με αρνητικό επιτόκιο, τους πλήρωνε για να πάρουν 52 δισεκατομμύρια να τα δανείζουν στους μικρομεσαίους.
Ξέρετε πόσα δάνεισαν από αυτά τα 52 δισ; Μηδέν, ακριβώς.
Πήραν το αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή πήραν τα χρήματα που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βάλουν στο λογαριασμό τους 52 δισ., τα επέστρεψαν τα 52 δισ. και δεν δάνειζαν ούτε ένα ευρώ. Άρα η επενδυτική βαθμίδα δεν πρόκειται να αυξήσει τη ροή των δανείων στους μικρομεσαίους, το αντίθετο θα κάνει κακό» για να συμπληρώσει με νόημα πως «η επενδυτική βαθμίδα θα παίξει αρνητικό ρόλο ξέρετε γιατί; Ακούω τον Σταϊκούρα –αν είναι ακόμα ο Χρήστος εκεί- ή τον Μητσοτάκη ή όποιον βάλει στο υπουργείο Οικονομικών, στο μυαλό μου να λέει, του χρόνου τέτοιον καιρό: δεν μπορώ να δώσω επιδόματα, δεν μπορώ να αυξήσω συντάξεις, δεν μπορώ να κάνω το α’, το β’, το γ’, ακόμα και για τον κατώτατο μισθό, γιατί θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα που είδαμε και πάθαμε να πάρουμε.
Η επενδυτική βαθμίδα, η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας, αφού μας την δώσουνε, θα γίνει ο νέος μπαμπούλας της νέας λιτότητας».
Τα πράγματα θυμίζουν πολύ το 2009
Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την συνολικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας πως «Τα πράγματα μου θυμίζουν πάρα πολύ το 2009. Είχαμε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έλεγε ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη από ένα τσουνάμι που έρχεται από έξω και μία αντιπολίτευση που έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, και οι δύο έλεγαν ψέματα. Ούτε ήταν θωρακισμένη η οικονομία ούτε λεφτά υπήρχαν.
Έρχεται ένα τσουνάμι που αυτή τη φορά θα πάρει τη μορφή της πίεσης στην αγορά ακινήτων.
Γιατί, κακά τα ψέματα, όλη η «ανάπτυξη» για την οποία μιλάει ο κ. Μητσοτάκης οφείλεται στην αγορά ακινήτων.
Η αγορά ακινήτων της Αμερικής, της Βρετανίας και της Κεντρικής Ευρώπης ήδη έχει αρχίσει να κάμπτεται.
Όταν αυτό φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τα αυξημένα επιτόκια, μαζί με την ύφεση που βλέπεις ότι ξεκινάει από την βιομηχανία της Γερμανίας και όταν ξεκινάει από εκεί έρχεται εδώ κάποια στιγμή, και όταν έρχεται είναι πολύ πιο τοξική από ότι στη Γερμανία.
Αυτά θα οδηγήσουν σε μία νέα εμβάθυνση της ίδιας κρίσης και τότε θα δείτε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να αναθεωρεί όλες της τις υποσχέσεις, όπως άρχισαν να κάνουν οι κυβερνήσεις μετά το 2009.
Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι θα είμαστε στη Βουλή και θα εξηγούμε όλα αυτά με τους πραγματικούς αληθινούς αριθμούς».
Διαφοροποίηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Τέλος, αποσκοπώντας στην συσπείρωση του εκλογικού του ακροατηρίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ ανέπτυξε τις διαφορές του κόμματός του με το ΚΚΕ λέγοντας ότι «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς μια ενωτική διάθεση απέναντι στην υπόλοιπη Αριστερά και εμείς δύο χρόνια τώρα ζητούσαμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ να έρθουν να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουμε προγραμματικά, και αυτό θα το λέμε και μετά τη Δευτέρα. Οι διαφωνίες μας με το ΚΚΕ αφορούν δύο ζητήματα: πρώτον, το θέμα του πλουραλισμού και τη Δημοκρατίας.
Εμείς έχουμε κάνει τα πάντα για να είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα στο εσωτερικό μας και να έχουμε εσωτερική Δημοκρατία και να μιλάμε για μία μετάβαση στο σοσιαλισμό η οποία να είναι ξεκάθαρο ότι θα αυξήσει τις ελευθερίες αντί να τις μειώσει και μια δεύτερη μεγάλη διαφορά αφορά στην οικολογία.
Εμείς πιστεύουμε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μερικά εκατοστά από την καταστροφή και ότι οι εξορύξεις, τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να τελειώσουν χθες. Αυτή είναι μία μεγάλη διαφωνία που έχουμε με το ΚΚΕ αλλά έχουμε και πάρα πολλά στα οποία συμπορευόμαστε και εμείς ποτέ δεν υιοθετούμε έναν αντιΚΚΕ λόγο, ποτέ.
Δεν το έχουμε κάνει παρά το γεγονός ότι εκείνοι μιλάνε πάρα πολύ άσχημα για εμάς».
Ενώ και για την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «με τον περισσότερο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πάρα πολλές συγκλίσεις και καλό θα ήταν να υπάρξει αυτή η προεκλογική συζήτηση, διάλογος για να δούνε ακριβώς και ποιες είναι οι διαφορές.
Με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες μας προέκυψαν το βράδυ του δημοψηφίσματος.
Δεν πιστεύω ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο, γιατί αυτό είναι το βασικό.
Εάν πιστεύεις ότι το χρέος έγινε βιώσιμο τον Αύγουστο του 2018, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχεις μία διαφορετική αντιμετώπιση στα προβλήματα αυτής της χώρας.
Εμείς πιστεύουμε στο ΜέΡΑ25 ότι η χώρα δεν είναι βιώσιμη και ότι αυτό το χρέος των 410 δισεκατομμυρίων μαζί με τα 300 δισεκατομμύρια του ιδιωτικού χρέους, μαζί με τον ΗΡΑΚΛΗ που δεν θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας που δεν θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά εξασφαλίζουν την ερημοποίηση αυτής της χώρας.
Οπότε δεν είναι καν ιδεολογική διαφωνία, είναι πρακτική η διαφωνία μας»