Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν: Έτσι θα τσακίσει τoυς δυτικούς (Όπως η Ρωσία στο παρελθόν Χίτλερ και Ναπολέοντα) και θα επιβάλλει τους όρους στην Ουκρανία

Στο βαρύ χειμώνα – που και στο παρελθόν έχει δώσει νίκες στη Ρωσία απέναντι σε Ναπολέοντα και Χίτλερ – ευελπιστεί ο πρόεδρος Vladimir Putin προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία θα ικανοποιεί τους όρους της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Putin ποντάρει στο ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια αλλά και οι ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα που αναμένονται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τον φετινό χειμώνα, θα πιέσουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ηγέτες και θα τους οδηγήσουν στο να αναγκάσουν την Ουκρανία να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τη σκέψη του Κρεμλίνου.
Όπως λένε μιλώντας στο Reuters, αυτός είναι και ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που «βλέπει» η Μόσχα δεδομένου ότι η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, εάν αυτή πρώτα δεν φύγει από τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει.

Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε.
Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους.
Ενδεχομένως να δούμε διαδηλώσεις, αναταραχές.


Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να επανεξετάσουν το εάν θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι είναι η ώρα για μια συμφωνία» αναφέρει ο ένας εκ των δύο Ρώσων αξιωματούχων, με τον δεύτερο να υποστηρίζει πως ήδη καταγράφονται ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι οποίες θα ενταθούν με τις δυσκολίες του ερχόμενου χειμώνα.
«Θα τους είναι πραγματικά δύσκολο εάν ο πόλεμος τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Συνεπώς υπάρχει η ελπίδα ότι οι Ουκρανοί θα ζητήσουν ειρήνη» επισημαίνει ο Ρώσος αξιωματούχος, τη στιγμή πάντως που το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «πολιτικό όπλο».

Επιμένει η Δύση

Πάντως και παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, ΗΠΑ, Ευρώπη και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν και να ενδώσουν στις ρωσικές πιέσεις. Μάλιστα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν βλέπουν σημάδια αμφιταλάντευσης στη Δύση ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή.
Και θα είμαστε για όσο χρειαστεί» αναφέρει σε μήνυμα της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Πίστη στο Κίεβο

Από την πλευρά του το Κίεβο, το οποίο λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Δύση αλλά και συνεχή εκπαίδευση, εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
«Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» υποστηρίζει μιλώντας στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Όπως λέει, «είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες».

Στα ύψη το κόστος της ενέργειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία αλλά και η μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα όσον αφορά τη διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας.
Αν και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας ενέργειας αλλά και να εξοικονομήσουν ενέργεια, είναι προφανές πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν θα καταφέρουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Και ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα πρωτοφανές χάος, η Ρωσία χάρη στην εκτόξευση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλά έσοδα.

Το στοίχημα

«Το Κρεμλίνο φυσικά υπολογίζει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας λόγω των δικών μας ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, λόγω του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά νέο πρωθυπουργό, λόγω του ότι η Γερμανία ανησυχεί μέχρι θανάτου για το φυσικό αέριο και του ότι τα ύδατα του ποταμού Ρήνου έχουν μειωθεί δραματικά.
Ο πόλεμος αυτός είναι ένα τεστ για την υλικοτεχνική υποστήριξη, ένα τεστ θέλησης.
Το στοίχημα θα είναι, αν εμείς έχουμε ισχυρότερη βούληση από το Κρεμλίνο;
Νομίζω ότι αυτή θα είναι η πρόκληση» αναφέρει ο Ben Hodges, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

Η Ρωσία θέλει εδάφη

Κατά τις ρωσικές πηγές, το Κρεμλίνο θα ήθελε μια ειρηνευτική συμφωνία που να του διασφαλίζει «εδαφικά κέρδη», που θα διασφαλίζει όλη την περιοχή του Donbass και που θα δεσμεύει το Κίεβο σε μια στρατιωτική ουδετερότητα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Zelensky διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση ουκρανικού εδάφους, τη στιγμή πάντως που η Δύση προχωρά σε μια εξαιρετικά προσεκτική προμήθεια όπλων της Ουκρανίας έτσι ώστε να μην πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Podolyak «η Δύση προμηθεύει το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει», και για αυτό λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.

Θέλει το Κίεβο ο Putin

Αμερικάνοι αξιωματούχοι λένε πως ο Putin θέλει να καταλάβει το Κίεβο, αλλά δεν μπορεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θέλει να αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις της.
Για αυτό το λόγο εκτιμούν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα παραταθούν για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον.
«Και οι δύο πλευρές προφανώς πιστεύουν ότι με τον καιρό οι θέσεις τους μπορεί να ισχυροποιηθούν.
Αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορούμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια πολιτική διευθέτηση» αναφέρει ο Andrey Kortunov ούνοφ, επικεφαλής του RIAC, μιας δεξαμενής σκέψης εξωτερικής πολιτικής κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...