Αυτές είναι οι νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι ισχύει για τη δεύτερη δόση (vid)

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε τις επικαιροποιημένες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, με τα δεδομένα να αλλάζουν πλέον, καθώς δεν συστήνεται η χρήση στους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών με AstraZeneca όσον αφορά την πρώτη δόση. Παράλληλα, διατηρείται η σύσταση για δεύτερη δόση με το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας, σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη, καθώς όπως αναφέρθηκε «είναι εξαιρετικά σπάνιος ο κίνδυνος» στην επαναληπτική χορηγηση του εμβολίου.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση «καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων», όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως οι θρομβώσεις. Για τους πολίτες αυτούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για χορήγηση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι: «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Τονίζω ότι είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται».

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 18-24 ετών


Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού εμβολιασμού της τελευταίας διαθέσιμης ηλικιακής ομάδας, αυτής των 18-24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τα σκευάσματα της Johnson&Johnson, Pfizer και Moderna.

Όσον αφορά τους πολίτες 25-29 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 93.000 ραντεβού από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...