Η άφιξη της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα προκαλεί πολιτική νευρικότητα – Ποιοι φοβούνται ανατροπές και πολιτικές εξελίξεις
Η Πυθία αποκαλύπτει
Το φάντασμα των Τεμπών «επιστρέφει» μέσω Ουάσιγκτον – Ποιοι βλέπουν κίνδυνο ανατροπής ισορροπιών
Σε κατάσταση πολιτικής ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, με τη Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της τραγωδίας στα Τέμπη.
Μια τέτοια συνάντηση «δεν θα είναι απλώς διπλωματική εθιμοτυπία – θα είναι ισχυρό πολιτικό μήνυμα», λένε κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας φόβους για διεθνή νομιμοποίηση των φωνών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και κρατούν ζωντανό το τραύμα της τραγωδίας.
Η Γκιλφόιλ φέρνει «φορτισμένη» ατζέντα – Τα Τέμπη στην κορυφή των επαφών της
Η Γκιλφόιλ δεν είναι μία «τυπική διπλωμάτης», σημειώνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων. Με στενές σχέσεις με Ρεπουμπλικάνους κύκλους και σύνδεση με τον ισχυρό ομογενή επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη, η παρουσία της φέρνει άλλο ύφος και άλλες προτεραιότητες στην αμερικανική διπλωματία.
Το γεγονός ότι στην άτυπη ατζέντα της περιλαμβάνεται η υπόθεση των Τεμπών, «δείχνει πως η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει», προκαλώντας αναστάτωση στην κυβέρνηση.
Η Καρυστιανού στο μικροσκόπιο – Φόβοι για πολιτική της ενεργοποίηση
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις πραγματικές προθέσεις της Μαρίας Καρυστιανού. «Είναι πιθανό να δούμε την ανάδειξή της ως πολιτικό πρόσωπο», αναφέρουν πηγές, υπονοώντας είτε ανεξάρτητη κάθοδο είτε προσέγγισή της από αντισυστημικές κινήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύμα κοινωνικής πίεσης, με επικοινωνιακό και εκλογικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, όπου το κόμμα εμφανίζει ήδη σημαντική φθορά.
Κατσιματίδης – Γκιλφόιλ: Σύνδεσμοι εκτός ελέγχου του Μαξίμου;
Η φιλική σχέση της πρέσβειρας με τον Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος «δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον», προκαλεί ανησυχία για μια παράλληλη διπλωματική ατζέντα, που δεν ελέγχεται από το Μαξίμου.
Το σενάριο ότι η Ουάσιγκτον στέλνει «σήμα» μέσω της Καρυστιανού, έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις σε κυβερνητικά επιτελεία.
Ένα ραντεβού που αλλάζει τα δεδομένα – Πίεση από το εξωτερικό στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο
Αν η συνάντηση Γκιλφόιλ – Καρυστιανού πραγματοποιηθεί, τότε δεν θα πρόκειται για μια απλή διπλωματική κίνηση. «Θα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το ζήτημα των Τεμπών λήξαν» και ενδεχομένως βλέπουν στην Καρυστιανού ένα νέο σύμβολο κοινωνικής αντίστασης.
Για το Μαξίμου, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικής αποσταθεροποίησης, σε ένα σκηνικό ήδη ευαίσθητο και φορτισμένο.