Τα συστήματα που προορίζονταν για άλλες χώρες θα ανακατευθυνθούν στο Κίεβο, για να προστατεύσει τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές του.
Δημοσίευμα «βόμβα» των FT, αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να σταματήσει όλες τις ανοικτές παραγγελίες για τα συστήματα αεράμυνας Patriot και τους πυραύλους αναχαίτισης μέχρι η Ουκρανία να έχει αρκετά για να αμυνθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Η απάντηση Μπάιντεν
Τρία άτομα με γνώση της απόφασης δήλωσαν ότι η κίνηση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία ότι είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την παράδοση πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Αυτά θα περιλαμβάνουν συστοιχίες πυραύλων Patriot για τις οποίες το Κίεβο ζητούσε διακαώς μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των μονάδων παραγωγής ενέργειας.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι 5 χώρες συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας και ότι άλλες χώρες που αναμένουν την παράδοση των αμερικανικών συστημάτων θα πρέπει να περιμένουν, διότι «ό,τι έχουμε θα πάει στην Ουκρανία μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες τους».
Στεκόμενος δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την υπογραφή από τους δύο ενός 10ετούς αμυντικού συμφώνου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Πούλια, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα αρχίσει να λαμβάνει περισσότερα συστήματα “σχετικά γρήγορα”.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ την Πέμπτη θα κωδικοποιήσει τη δέσμευση του Μπάιντεν προς το Κίεβο και θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει τα συστήματα Patriot που χρειάζεται για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών της, δήλωσαν στους Financial Times δύο άτομα με γνώση της απόφασης.
Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών με ανοικτές παραγγελίες για συστήματα Patriot που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.
Η Ισπανία έχει επίσης ανοικτή παραγγελία για εκτοξευτές Patriot, ενώ ένας συνασπισμός κρατών του ΝΑΤΟ έδωσε τον Ιανουάριο παραγγελία για 1.000 πυραύλους Patriot.
«Όχι» από Ελλάδα
Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία διαθέτουν Patriot στα οπλοστάσιά τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν τη μεταφορά συστημάτων εκτόξευσης στην Ουκρανία.
Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι οι Patriot της προστατεύουν την υποδομή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δυτικού οπλισμού μέσω των συνόρων της στην Ουκρανία, και ως εκ τούτου έχουν ήδη αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην προστασία της εμπόλεμης χώρας.
Επιπλέον, η Ιταλία δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα στείλει στο Κίεβο ένα δεύτερο σύστημα αεράμυνας SAMP/T, μια ευρωπαϊκής κατασκευής εναλλακτική λύση του Patriot.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.
Τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα Patriot είναι τα πιο προηγμένα όπλα αεράμυνας της Ουάσινγκτον. Αποτελούνται από ένα σύστημα ραντάρ και κινητούς εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους αναχαίτισης σε εισερχόμενα βλήματα ή αεροσκάφη.
Ο Ζελένσκι τα έχει αποκαλέσει “το πιο αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο σήμερα” και δήλωσε ότι είναι ικανά να καταρρίψουν όλους τους ρωσικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών.
Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τέσσερα συστήματα Patriot, τα οποία παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Τα συστήματα Patriot και οι πύραυλοι αναχαίτισης τους έχουν συμβάλει στην προστασία βασικών κυβερνητικών κτιρίων και κρίσιμων υποδομών στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας.