Κρυφές συνομιλίες με Τραμπ και Μακρόν – Πίεση της Μόσχας προς Τεχεράνη για πλήρη απεμπόληση του πυρηνικού προγράμματος
Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να αλλάζει διακριτικά γραμμή στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, παρά την επί χρόνια σθεναρή υποστήριξη της Τεχεράνης. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Axios, ο Πούτιν φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξή του σε μια νέα πυρηνική συμφωνία τύπου “μηδενικού εμπλουτισμού”, στην οποία το Ιράν δεν θα διατηρεί καμία δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου εντός εδάφους.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Η πίεση της Μόσχας προς την Τεχεράνη
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνουν ότι η Μόσχα έχει προτείνει ξεκάθαρα στον Ιράν να αποδεχτεί το “μηδέν εμπλουτισμός” ως βάση συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επισημαίνει: «Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν είπε αυτό στους Ιρανούς».
Παράλληλα, πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία πληροφόρησε και το Ισραήλ για τη νέα της θέση, κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα είδος εξισορρόπησης των γεωπολιτικών σχέσεων στην περιοχή.
Η στάση του Ιράν και η ενόχληση από τη Ρωσία
Το Ιράν μέχρι στιγμής απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση απεμπόλησης του πυρηνικού του προγράμματος, επιμένοντας ότι διατηρεί το κυριαρχικό του δικαίωμα στον ειρηνικό εμπλουτισμό ουρανίου.
Ωστόσο, η 12ήμερη σύρραξη Ιράν-Ισραήλ και η σχεδόν ανύπαρκτη στήριξη της Μόσχας προς την Τεχεράνη κατά τη διάρκειά της, φαίνεται πως έχουν κλονίσει το βάθος της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.
ΗΠΑ και Τραμπ θέτουν “μηδενικό εμπλουτισμό” ως προϋπόθεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί επανέναρξη διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία με το Ιράν, έχει, σύμφωνα με πηγές, θέσει ως απαράβατο όρο την πλήρη εξάλειψη του ιρανικού εμπλουτισμού ουρανίου. Η εν λόγω στάση φαίνεται να ενισχύεται από τη ρωσική μετατόπιση και ενδεχομένως να διευκολύνει τον διπλωματικό διάλογο.
Τι προτείνει η Ρωσία στο Ιράν – Ανταλλαγές ουρανίου
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία έχει προτείνει να αναλάβει την απομάκρυνση του εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν και να παρέχει εμπλουτισμένο ουράνιο 3,67% για παραγωγή ενέργειας, καθώς και μικρές ποσότητες 20% για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, πάντα υπό διεθνή εποπτεία.
Αν και αυτή η λύση θα εξασφάλιζε τις ενεργειακές ανάγκες της Τεχεράνης, οι Ιρανοί δείχνουν μέχρι στιγμής αδιάλλακτοι, θεωρώντας ότι παραβιάζει την εθνική τους κυριαρχία.
Το διπλωματικό παρασκήνιο φλέγεται – Οι επόμενες εβδομάδες κρίσιμες
Εάν τελικά ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η ρωσική στάση ενδέχεται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην εξίσωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Πούτιν επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την Τεχεράνη, όχι μόνο για να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τη Δύση, αλλά και για να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στη Μέση Ανατολή.