Ιστορικό ντοκουμέντο: Όσα διαμείφθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, την επομένη του δημοψηφίσματος
Ημέρα-σταθμός για την Ελλάδα ήταν η 6η Ιουλίου 2015, καθώς μετά το ηχηρό «Όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα (με ποσοστό 61,31%), συγκλήθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση-μαραθώνιος διήρκεσε σχεδόν 7 ώρες, σε μια προσπάθεια χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η ιστοσελίδα in.gr αποκαλύπτει τα πρακτικά της ιστορικής σημασίας σύσκεψης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο στόχος του Τσίπρα: Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη για ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θα σεβόταν τη λαϊκή εντολή χωρίς να οδηγήσει σε αποχώρηση από την ευρωζώνη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «δεν προτίθεμαι να μετατρέψω το “Όχι” σε “Ναι”, αλλά ούτε και να οδηγηθούμε σε ρήξη με την Ευρώπη».
Οι προτάσεις Τσίπρα και οι τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες
Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε μια νέα συμφωνία διετούς διάρκειας με χρηματοδότηση, ρύθμιση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Θεώρησε ότι οι τότε προτάσεις των θεσμών συνιστούσαν «ένα μνημόνιο χωρίς τέλος». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου και του Προέδρου της Δημοκρατίας με ηγέτες όπως οι Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν, των οποίων το περιεχόμενο δεν καταγράφηκε στα πρακτικά.
Η πολιτική στάση των κομμάτων – Από σύγκρουση σε εύθραυστη συναίνεση
Η συναίνεση δεν ήταν δεδομένη, αλλά τελικά επετεύχθη με εξαίρεση το ΚΚΕ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο γεφύρωσης, επιμένοντας πως «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στηρίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».
- ΝΔ (Μεϊμαράκης): Άσκησε κριτική στο δημοψήφισμα, αλλά συμφώνησε να στηρίξει τη νέα διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, όπως το ΕΚΑΣ.
- ΠΑΣΟΚ (Γεννηματά): Στήριξε τη στρατηγική Τσίπρα και ήρθε σε επαφή με Ευρωπαίους σοσιαλιστές.
- Ποτάμι (Θεοδωράκης): Αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα αλλά υποστήριξε το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
- ΑΝΕΛ (Καμμένος): Συμμάχησε πολιτικά με τον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα των δανειστών.
- ΚΚΕ (Κουτσούμπας): Δεν υπέγραψε, τονίζοντας την πάγια αντίθεσή του προς την ΕΕ.
Το χρέος στο επίκεντρο – Συγκλίσεις για τη βιωσιμότητα
Η αναδιάρθρωση του χρέους αναδείχθηκε ως κοινός στόχος όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ. Η πρόταση για ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους αποτέλεσε σημείο σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το σκηνικό της κρίσης – Τράπεζες κλειστές και πίεση ασφυκτική
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό δραματικές συνθήκες: οι ελληνικές τράπεζες ήταν κλειστές, η ρευστότητα εξαντλημένη και οι πολιτικές εξελίξεις ανοιχτές. Η συνεννόηση θεωρήθηκε αναγκαία εθνική ανάγκη, παρά τις διαφορές.
Τα συμπεράσματα των πρακτικών – Ούτε ρήξη, ούτε οπισθοχώρηση
Τα πρακτικά αποδεικνύουν πως ο στόχος δεν ήταν η ρήξη, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση με αξιοποίηση της λαϊκής εντολής. Οι ισχυρισμοί περί «οπισθοχώρησης» αναιρούνται, καθώς η κυβέρνηση επιδίωξε συμφωνία με ρύθμιση χρέους και ευρωπαϊκή προοπτική. Η αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ) ζήτησε συμμετοχή μέσω διακομματικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσωρινής εθνικής ενότητας.
Η σημασία της δημοσιοποίησης – Τεκμηρίωση έναντι μυθολογίας
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών επιτρέπει μια ψύχραιμη, ιστορικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της περιόδου, μακριά από απλουστευτικά αφηγήματα και πολιτικές μυθοπλασίες.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ