Αποκαλυπτικός ήταν ο Μάρκος Χρυσός, Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MΒΑ ΕΕΔΕ, πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Μεταφορών (ADR120) που συμμετείχε στα πειράματα του κ. Καρώνη, σχετικά με το αναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη.
Αναφερόμενος στο μέγεθος της ρύπανσης από το ξυλόλιο, σε δείγμα που βρέθηκε στο πρανές κοντά στο δυστύχημα, ο κ. Χρυσός τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» πως «Το μόνο στοιχείο σοβαρό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα δείγμα από το χώμα στο πρανές που φαίνεται ότι υπάρχει ποσότητα ξυλολίου σε ποσοστό 0,35 μιλιγκράμ ανά κιλό στο οποίο δεν έγινε παρέμβαση».
Αποκάλυψη-Ταφόπλακα στα σενάρια της κυβέρνησης περί ελαιών σιλικόνης, στην εκπομπή του Γιώργου @GiorgosSahinis «Αντιθέσεις».
— Πεν Νταλαούρα (@ntalaoura) February 15, 2025
Ο Μάρκος Χρυσός, Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MΒΑ ΕΕΔΕ, πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Μεταφορών (ADR120) που συμμετείχε στα πειράματα του… pic.twitter.com/e1Te9Kcxu3
»Ήταν στη βάση του πρανούς ενώ μας έλεγαν ότι ήταν από ρύπανση της Εθνικής Οδοού κ.α. και αποδεικνύουμε με βάση μελέτες που υπάρχουν σε πολύ βεβαρημένες περιοχές π.χ. Κίνας ότι το όριο του ξυλολίου που βρέθηκε στο πρανές είναι 170 φορές πάνω από τα όρια της Κίνας. Από περιοχές του Τέξας που γίνονται αντλήσεις πετρελαίου είμαστε 10 φορές πιο πάνω», πρόσθεσε.
«Έπρεπε να απομακρυνθούν τα χώματα γιατί υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης»
Για την απομάκρυνση των χωμάτων, ο κ. Χρυσός τόνισε: «από τη στιγμή που το περιβάλλον ήταν γεμάτο με χημικούς διαλύτες όπως εμείς αποδεικνύουμε και τεκμηριώνουμε, τα χώματα έπρεπε να φύγουν από τον χώρο του δυστυχήματος επειδή ανά πάσα ώρα και στιγμή υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης».