Αποκάλυψη Λεπέν: «Ο Μακρόν μού πρότεινε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας»

Στον πειρασμό της συνεργασίας με την άκρα δεξιά φαίνεται ότι θέλει να ενδώσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρί Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος τής απηύθυνε πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Προσώρας οι προθέσεις της Λεπέν δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.

Aν πάντως ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει ευρύτερες συμμαχίες, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με συνεργασίες ανά περίσταση και ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα έρχονται για ψήφιση. 

Ο δύσκολος γρίφος

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την Τετάρτη τις προσπάθειές του να τερματίσει την κρίση που δημιουργήθηκε από την αποτυχία του κόμματός του να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, αλλά χωρίς να διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο που θέτει σε κίνδυνο τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται 44 έδρες μακριά από την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ ο αριστερός συνασπισμός το Μελανσόν και η ακροδεξιά της Λεπέν σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Η κατάσταση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία του μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – και κυρίως του βασικού μέτρου για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Την Τρίτη, ο Μακρόν φιλοξένησε σπάνιες συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ με ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.

Θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες σήμερα, αν και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας NUPES, Μελανσόν στέλνει τον 32χρονο βουλευτή Adrien Quatennens για να τον εκπροσωπήσει, σε μια ξεκάθαρη υποτίμηση του προέδρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1