Αποκάλυψη – βόμβα: Καταδικασμένος με αμετάκλητη απόφαση υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για λογοκλοπή και συκοφαντική δυσφήμιση βαρύνεται ο Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Την αποκάλυψη κάνει το ieidiseis.gr.

Με την απόφαση 3504/2019, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διαπίστωσε ότι έκλεψε αποσπάσματα συγγραφής δικηγόρου που οικειοποιήθηκε, υπογράφοντας ο ίδιος ως δήθεν δικά του. Σύμφωνα, μάλιστα με το δικαστήριο, η προσβολή των πνευματικών δικαιωμάτων του δικηγόρου ήταν δόλια από τον κ. Ομράν.

Ακολούθησε έφεση από τον Ορ. Ομράν. Ζήτησε αναβολή ισχυριζόμενος ότι νέοι δικηγόροι είχαν μόλις πρόσφατα αναλάβει την υπόθεση, αλλά το Εφετείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα. Δικάστηκε ερήμην και έκτοτε δεν ασκήθηκε κάποιο ένδικο μέσο κατά αυτής. Εξ ου και η απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία, ο εκλεκτός υποψήφιος της ΝΔ για την Ευρωβουλή, προσπάθησε να εκφοβίσει το θύμα της λογοκλοπής, με ποινικές διαδικασίες εναντίον του.

Η δόλια – κατά το δικαστήριο – προσβολή και οικειοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας, έρχεται να χαλάσει τη βιτρίνα περί «αριστείας» που προβάλλει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης.

Η αγγελία και η συγγραφή του άρθρου


Η ιστορία ξεκινά στα τέλη του 2015, όταν ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μαζί με έναν συνεργάτη του, έβαλαν αγγελία μέσω της οποίας ζητούσαν επιστημονικό συνεργάτη με αντικείμενο τη σύνταξη ενός συλλογικού έργου με τίτλο «Protection an Challenges of Trade Secrets in the European an International legal order».

Ένας δικηγόρος, που τότε ζούσε στο Βερολίνο, ανταποκρίθηκε στην αγγελία τον Ιανουάριο του 2016. Κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγγραφή δύο από τα επτά κεφάλαια του συλλογικού έργου και θα αναφερόταν το όνομά του ως συγγραφέα των συγκεκριμένων κεφαλαίων στο έργο.

Τέθηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη συγγραφή των δύο κεφαλαίων: Ως τις 29/1/2016 το πρώτο και ως τις 18/3/2016 το δεύτερο. Και αυτό, γιατί το συλλογικό έργο επρόκειτο να δημοσιευτεί άμεσα από τον εκδοτικό οίκο «Intersentia».

Πράγματι, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα επίμαχα κεφάλαια παραδόθηκαν εντός των προθεσμιών. Ωστόσο, μετά άρχισαν τα «παρατράγουδα».

Η «εξαφάνιση» Ομράν

Ο Ορέστης Ομράν και ο συνεργάτης του «εξαφανίστηκαν». Για περισσότερο από έναν χρόνο δεν απαντούσαν στα email που έστελνε ο δικηγόρος που προσέλαβαν μέσω της αγγελίας. Τελικά, τον Μάιο του 2017, εμφανίστηκαν και τον ενημέρωσαν ότι τον επόμενο μήνα επρόκειτο να παραδώσουν το συλλογικό έργο προς δημοσίευση από τον εκδοτικό οίκο «Oxford Univercity Press».

Ζήτησαν, μάλιστα, από τον δικηγόρο τη συναίνεσή του και εκείνος απάντησε αυθημερόν. Του απάντησαν ότι θα του στείλουν τα κείμενα «εντός των επόμενων ημερών», κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Λίγο καιρό μετά, όμως, ο δικηγόρος – συγγραφέας των δύο κεφαλαίων – ανακάλυψε ότι ο Ορέστης Ορμάν είχε δημοσιεύσει άρθρο που εμφανιζόταν ο ίδιος ως συγγραφέας, σε έναν τιμητικό για τον καθηγητή Κουράκη.

Η ανακάλυψη της λογοκλοπής

Έκπληκτος ο δικηγόρος διαπίστωσε ότι έξι σελίδες αυτού του άρθρου ήταν αυτούσια αντιγραφή (copy – paste, δηλαδή) του κειμένου που είχε γράψει ο ίδιος. Κείμενο που δεν είχε δημοσιευτεί πουθενά ως τότε και είχε γράψει ο ίδιος αποκλειστικά για το συλλογικό έργο που είχε συμφωνήσει.

Ο Ορέστης Ομράν εμφανιζόταν ως ο συγγραφέας του άρθρου, δηλαδή και των έξι σελίδων κειμένου που είχε κλέψει…

Διαπιστώνοντας την κλοπή, ο δικηγόρος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ομράν, αλλά και με τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε τον τιμητικό τόμο. Από τον εκδοτικό οίκο τον παρέπεμψαν στον καθηγητή Κουράκη. Ο ίδιος έστειλε στον καθηγητή τα κείμενα που είχε συγγράψει, παραθέτοντας τα κλεμμένα αποσπάσματα, μαζί με την αλληλογραφία που είχε προηγηθεί.

Φυσικά, η επικοινωνία συνοδεύτηκε και από εξώδικη διαμαρτυρία για τα πνευματικά δικαιώματα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Την ίδια κιόλας ημέρα, ο εκδοτικός οίκος απάντησε ότι ο τιμητικός τόμος αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του και ζήτησε κείμενο που θα αναρτούσε προς αποκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων του δικηγόρου, που έψαχνε να βρει το δίκιο του.

Η δικαστική διαμάχη

Τρεις ημέρες μετά ο Ορέστης Ομράν ήρθε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο, αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ο εκδοτικός οίκος ανάρτησε εκ νέου τον τιμητικό τόμο μαζί με το επίμαχο άρθρο. Ως είχε δηλαδή.

Τότε άρχισε η δικαστική διαμάχη. Ο Ορέστης Ομράν και ο συνεργάτης του, κατηγόρησαν τον δικηγόρο για συκοφαντία και εξύβριση, για τον ισχυρισμό που προέβαλε ότι ο κ. Ορμάν οικειοποιήθηκε το πνευματικό του έργο. Τον κατηγόρησαν, επίσης, για παραβίαση του απορρήτου των επιστολών (επειδή προώθησε τα email που αντάλλαξε με τον Ορ. Ομράν στον καθηγητή Κουράκη). Και τον καλούσαν να ανακαλέσει και να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του.

Η μήνυση κατά του δικηγόρου ήρθε τον Νοέμβριο του 2017: Συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Ο δικηγόρος απάντησε με αγωγή κατά του εκδοτικού οίκου και του Ορ. Ομράν για τα πνευματικά δικαιώματα και τη συκοφάντησή του. Παράλληλα, ο δικηγόρος υπέβαλε έγκληση κατά του Ομράν και του συνεργάτη του για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...