Αντιπρόεδρος η… «ζώνη της σκουριάς»

Του Μιχάλη Ψύλου

«Βανς! Βανς! Βανς!», οι ιαχές των 10.000 συνέδρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μιλγουόκι δονούν την ατμόσφαιρα όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα ότι ο 39χρονος γερουσιαστής από το Οχάιο ανακηρύχθηκε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Τραμπ μπορεί να εκπλήσσει εκ πρώτης όψεως. Άλλωστε, πριν μπει στην πολιτική, ο Βανς ήταν το 2016 σκληρός επικριτής του τότε προέδρου Τραμπ αποκαλώντας τον «ακατάλληλο για το αξίωμα» . Τον συνέκρινε μάλιστα με τον Αδόλφο Χίτλερ σε ένα προσωπικό του μήνυμα.

Αλλά και ο Τραμπ δεν έχασε τότε την ευκαιρία να τον ταπεινώσει δημόσια: «Ο Βανς φιλάει τον κ… μου, γιατί θέλει απεγνωσμένα την υποστήριξή μου», είχε πει σε συγκέντρωση στο Οχάιο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Τα τελευταία χρόνια, ο Βανς έκανε όμως μια στροφή, επηρεασμένος επίσης από την ινδικής καταγωγής σύζυγό του Ούσα.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, μπήκε στο Κογκρέσο ως η νέα ελπίδα της νέας δεξιάς στις ΗΠΑ, που ακολουθεί τον δρόμο του Τραμπ του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του απομονωτισμού.
Ο Βανς είναι ένθερμος αντίπαλος της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Δεν με νοιάζει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία», είπε στο podcast του πρώην συμβούλου Τραμπ, Στιβ Μπάνον.
Θεωρείται βέβαιο πώς μαζί με τον Τραμπ θα πιέσουν μαζικά για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η απόφαση του Τραμπ θα μπορούσε να αποδώσει στρατηγικά: ο Βανς έχει τη μισή ηλικία του Τραμπ και του Μπάιντεν και μπορεί να δείξει τον δρόμο προς το «Αμερικάνικο όνειρο» από τη δική του εμπειρία.

Προέρχεται από τη λευκή εργατική τάξη και μεγάλωσε σε ένα αγροτικό περιβάλλον. Λέει μάλιστα ότι μόνο χάρη στην υπηρεσία του στους πεζοναύτες των ΗΠΑ μπήκε στον σωστό δρόμο. Σπούδασε νομικά, πήρε το διδακτορικό του από το Yale και μπορεί να κερδίσει πόντους ιδιαίτερα με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται. Χάρη στην τέλεια οικογενειακή του ζωή,απευθύνεται επίσης σε εκείνους τους ψηφοφόρους στα προάστια της μεσαίας τάξης που αισθάνονται απωθημένοι από τον σεξισμό του Τραμπ. Και θα διασφαλίσει ότι οι ξεχασμένοι Αμερικανοί δεν θα ξεχαστούν ποτέ ξανά.

Καταγγέλλει την «εισβολή των μεταναστών» και «την κυβέρνηση που εξαπατά τους πολίτες της».

Ο Βανς λέει πώς θέλει να σώσει τον «αμερικανικό τρόπο ζωής» και να «ταρακουνήσει τις ελίτ». Κατανοεί το θυμό της λευκής εργατικής τάξης που νιώθει χαμένη από την παγκοσμιοποίηση και βλέπει στον Τραμπ μια ευκαιρία για εκδίκηση.

Αυτή η αφήγηση θα μπορούσε να έχει απήχηση όχι μόνο στους βασικούς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, αλλά και σε ορισμένους αναποφάσιστους που έχουν βαρεθεί με το αμερικανικό πολιτικό δράμα.

Ο Τραμπ εμπιστεύθηκε τον Βανς για να επικεντρωθεί στις καθοριστικές Μεσοδυτικές πολιτείες, στη λεγόμενη «Ζώνη της Σκουριάς» που εκπροσωπεί λόγω της καταγωγής του. «Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους για τους οποίους πολέμησε τόσο λαμπρά, τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν, του Οχάιο, της Μινεσότα και πολύ πιο πέρα», έγραψε ο Τραμπ στο μήνυμά του.

Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν είναι τρεις κρίσιμες πολιτείες στις οποίες ο Τραμπ κέρδισε το 2016 και έχασε από τους Δημοκρατικούς το 2020. Η διατήρηση αυτού του λεγόμενου «μπλε τείχους» έχει γίνει σχεδόν η μοναδική ευκαιρία του Μπάιντεν για να επανεκλεγεί.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, ο Βανς θα είναι επίσης στην πρώτη γραμμή της κούρσας για τη διαδοχή. Θα είναι ο ιδανικός προεδρικός υποψήφιος για το 2028, όταν ο Τραμπ δεν θα μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ