Ανησυχία στη Γερμανία για τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Ο βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Αφγανιστάν απασχολεί τελευταία ολοένα περισσότερο την υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας της Γερμανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

«Η ενίσχυση της οργάνωσης αυτής κλιμακώνει την απειλή για τη Γερμανία», δήλωσε ο Τόμας Χάλντενβαγκ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Παρότι το ΙΚ ηττήθηκε στη Συρία και στο Ιράκ, η οργάνωση ως σύνολο απέχει πολύ από το να έχει εξαρθρωθεί· πυρήνες της δρουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο βραχίονάς της στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος-επαρχία Χορασάν (ΙΚΧ), ξεχωρίζει, κατά την άποψη του κ. Χάλντενβαγκ.

Καθώς παρότι βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κρατά ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο «στην κατεύθυνση της Ευρώπης» και, για διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στο δίκτυο των τζιχαντιστικών οργανώσεων, επιδιώκει να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον «απίστων στη Δύση».

Ο κ. Χάλντενβαγκ διαβεβαίωσε το dpa ότι οι αρχές της Γερμανίας παραμένουν σε επαγρύπνηση για «όλα τα σενάρια», καθώς εκτιμούν πως η απειλή των τζιχαντιστικών οργανώσεων παραμένει υψηλή.

Η τρέχουσα δίκη δυο εφήβων σε δικαστήριο του Αμβούργου δίνει μια γεύση για την επιρροή του ΙΚΧ στη Γερμανία. Πρόκειται για δεκαεξάχρονο γερμανοκοσοβάρο και δεκαοκτάχρονο ρώσο που μετεγκαταστάθηκε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν μικρό παιδί.

Ο μικρότερος κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε αρχικά να διαπράξει βομβιστική ενέργεια, κατόπιν άλλαξε γνώμη, άρχισε να σχεδιάζει επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικών. Ο μεγαλύτερος φέρεται να ήθελε να συμμετάσχει σε όποια κι από τις δύο ενέργειες αποφάσιζε να προχωρήσει ο δεκαεξάχρονος και να τον έφερε σε επαφή με μέλος του ΙΚΧ.

Οι δυο έφηβοι έχουν προφυλακιστεί και κατηγορούνται πως είναι μέλη και υποστηρικτές τρομοκρατικής οργάνωσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...