Ανησυχία στην ελληνική ναυτιλία: Στο στόχαστρο των Χούθι λόγω φερόμενων δεσμών με το Ισραήλ

Σοβαρές επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα, τη γεωπολιτική εικόνα της Ελλάδας και την ασφάλεια των πληρωμάτων


Κύμα προβληματισμού σαρώνει τους ελληνικούς ναυτιλιακούς κύκλους, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ανταρτών Χούθι σε πλοία ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται να συνδέονται με υποψίες περί σχέσης των πλοίων με το Ισραήλ, είτε λόγω παλαιότερης πρόσδεσης, είτε μέσω επενδυτικών ή ασφαλιστικών δεσμών.


Πολιτικό μήνυμα ή γενική απαγόρευση; Οι στόχοι των επιθέσεων προβληματίζουν

Ναυτιλιακές πηγές εκφράζουν την αβεβαιότητα γύρω από τα πραγματικά κίνητρα των Χούθι. Πολλοί αναλυτές εξετάζουν αν οι επιθέσεις εντάσσονται σε μια γενικευμένη στρατηγική αποκλεισμού των θαλάσσιων οδών, ή εάν πρόκειται για στοχευμένο μήνυμα προς την Ελλάδα, λόγω της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας – Τελ Αβίβ.


Σημαντική εκτίναξη ασφαλίστρων και αλλαγές διαδρομών

Η οικονομική πίεση είναι πλέον ορατή: Τα ασφάλιστρα κινδύνου για πλοία που διέρχονται από την περιοχή εκτινάχθηκαν από 0,2%-0,4% στο 1%-1,3% της ασφαλιστικής τους αξίας. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε τετραπλασιασμό του κόστους, οδηγώντας αρκετούς πλοιοκτήτες στην απόφαση να αλλάξουν διαδρομές για την αποφυγή του κινδύνου.


“Eternity C”: Ελληνόκτητο πλοίο θύμα των Χούθι

Ελληνικών συμφερόντων ήταν το πλοίο της All Sea Marines, το οποίο βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα. Το «Eternity C» μετέφερε φορτίο μετάλλων από την Ινδία, όταν δέχθηκε επίθεση που τεκμηριώθηκε ακόμη και μέσω βίντεο από τους αντάρτες.

Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλίας, εντάσσεται σε ένα πολύπλευρο γεωπολιτικό μήνυμα, που συνδέεται άμεσα με την ταυτόχρονη οικονομική, επιχειρηματική και πολιτική δύναμη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.


Συμβολισμός με πολιτική διάσταση: Στο στόχαστρο και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Πηγές εκτιμούν ότι οι στοχευμένες επιθέσεις έχουν σαφή “σημειολογική” αξία, στοχεύοντας παράλληλα την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει σαφή μετατόπιση προς την υποστήριξη του Ισραήλ. «Η Ελλάδα εγκαταλείπει τη διαχρονική ουδετερότητα ανάμεσα σε Ισραήλ και αραβικό κόσμο», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.


Αλυσιδωτές επιπτώσεις: Φόβοι για φήμη και στελέχωση πλοίων

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στο οικονομικό σκέλος. Υπάρχει φόβος “κακού ονόματος” στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, που μπορεί να πλήξει τη φήμη της ελληνικής ναυτιλίας ως ασφαλούς επιλογής για μεταφορές. Ενδεικτικά, οι Αρχές των Φιλιππίνων – βασικού παρόχου ναυτικών πληρωμάτων – παρέχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από τα πλοία σε όσους καλούνται να διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Με το 80% των πληρωμάτων ελληνόκτητων πλοίων να προέρχεται από τις Φιλιππίνες, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.