Εκατοντάδες παραβάσεις εντοπίζονται καθημερινά – Drones, εφαρμογές και «ξήλωμα» ξαπλωστρών για την προστασία του αιγιαλού
Καλοκαίρι με… παραβάτες: Εντατικοί έλεγχοι σε παραλίες και επιχειρηματίες
Με αυστηρούς ελέγχους και νέες τεχνολογίες συνεχίζεται η «μάχη» για την προστασία του ελληνικού αιγιαλού εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τις αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού καταπατήσεων σε παραλίες.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, η εικόνα στις ελληνικές ακτές εμφανίζεται βελτιωμένη, ενώ ο αριθμός των καταγγελιών πολιτών για αυθαίρετες καταλήψεις εμφανίζει αισθητή πτώση σε σχέση με πέρυσι.
«Το Μάιο και τον Ιούνιο λάβαμε περίπου 3.500 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MYCOAST. Ήδη έχει ελεγχθεί πάνω από το 50%», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί σχεδόν 9.000 καταγγελίες.
Χαλκιδική, Ανατολική Αττική και Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο των παραβάσεων
Παρά τη γενική βελτίωση, ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονη παραβατικότητα, όπως η Χαλκιδική, η Ανατολική Αττική και η Αιτωλοακαρνανία.
«Στη Χαλκιδική καταγράφηκε χαρακτηριστικό περιστατικό όπου επιχειρηματίας είχε άδεια για 500 τ.μ. και είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Οι ξαπλώστρες ξηλώθηκαν επιτόπου», δήλωσε ο κ. Τσάπαλος, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια παραλία δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Drones στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τον Αύγουστο – Παρανομίες από… αέρος
Με φόντο το επερχόμενο τουριστικό κύμα, η προσοχή στρέφεται στα νησιά του Αιγαίου, με τις αρχές να σχεδιάζουν την πτήση drones για επιτήρηση απομακρυσμένων παραλιών.
«Τον Αύγουστο θα σηκώσουμε και drones για να εντοπίζουμε παρανομίες σε δύσβατες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας την ψηφιακή αναβάθμιση των ελέγχων.
MYCOAST: Το «όπλο» των πολιτών κατά των αυθαιρεσιών – Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Κομβικό ρόλο στον εντοπισμό των παραβάσεων παίζει η εφαρμογή MYCOAST, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να κάνει επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία, αλλά και να ελέγχει αν ο επιχειρηματίας έχει υπερβεί τα νόμιμα όρια παραχώρησης.
«Μέσω ειδικού πολυγώνου αποτυπώνεται η επιτρεπόμενη έκταση ανά παραλία. Ο πολίτης μπορεί άμεσα να ελέγξει και να καταγγείλει», δήλωσε ο Όμηρος Τσάπαλος.
Αυστηρές ποινές και πρόστιμα έως 60.000€ – Αποκλεισμός από μελλοντικές δημοπρασίες
Η νομοθεσία προβλέπει εξοντωτικές κυρώσεις για παραβάτες του αιγιαλού, όπως:
- Πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ
- Αποκλεισμός από δημοπρασίες παραχώρησης για διάστημα έως 10 χρόνια
Ειδικά σε περιοχές Natura, η αναλογία υπέρ του ελεύθερου χώρου είναι 60-40, ενώ σε άλλες περιοχές εφαρμόζεται η αρχή του 50-50 μεταξύ επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και ελεύθερης πρόσβασης.
Αθέμιτος ανταγωνισμός και κενά στις διαδικασίες – Η περίπτωση της Κιμώλου
Ο Όμηρος Τσάπαλος αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού, κάνοντας ειδική μνεία στην Κίμωλο, όπου εντοπίστηκε παράνομη χρήση παραλίας από επιτήδειους.
«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τέτοιες πρακτικές μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αυστηρών όρων συμμετοχής», τόνισε, ενώ παραδέχθηκε ότι κάποιες παρανομίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως, αλλά η κατάσταση έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά.