Νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή ούτε διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη αλλά έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Για τον κ. Ανδρουλάκη το νομοσχέδιο είναι «χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες» («γιατί τους επιτρέπετε με πολύ λίγα χρήματα να είναι νομότυποι») και οι οι διορθωτικές κινήσεις που υποστηρίζει πως κάνει η κυβέρνηση είναι «τσαπατσουλιά».
Όπως είπε, φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, μία προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση λόγω ανικανότητας να δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η χώρα χρειάζεται μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό τη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων και τη δικαιότερη κατανομή των άμεσων φόρων.
«Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι αυτό που συζητιέται με τους κοινωνικούς φορείς», είπε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας «περιφρόνηση της λογικής» να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι η αντιπολίτευση δεν διάβασε το νομοσχέδιο.
«Μια σοβαρή αντιπολίτευση όχι μόνο διαβάζει το νομοσχέδιο αλλά σας διορθώνει κιόλας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως υπήρχαν ρυθμίσεις που διορθώθηκαν από τον κ. Κουκουλόπουλου. «Αυτό δείχνει την διάθεση να συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε», όπως είπε, τονίζοντας ότι δεν γίνεται όμως να είναι μονόπλευρο όλο αυτό.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε την φορολογική μεταρρύθμιση «φορολογικές διευθετήσεις που συνιστούν μία ομολογία: τι κάνετε πέντε χρόνια για την φοροδιαφυγή;». «Τώρα ξυπνήσατε; Είστε 5 χρόνια κυβέρνηση, τώρα καταλάβατε ότι είναι 10 δισ. η φοροδιαφυγή;», διερωτήθηκε παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Όπως τόνισε, αν και βελτιωμένα τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2015, παραβλέπεται ότι μεσολάβησε η πανδημία που λειτούργησε θετικά μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Άρα έχετε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «βιαστικό» νομοσχέδιο για ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί «μεγάλες αδικίες» και παραβλέπει ότι τα πραγματικά έσοδα του κράτους τα πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες από τους έμμεσους φόρους.
«Ξεπερασμένα εργαλεία» τα τεκμήρια
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση ακουλουθεί μία τακτική διαίρει και βασίλευε, προσπαθώντας να βάλει τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς απέναντι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επίχειρησης. «Γιατί αυτό το νομοσχέδιο τους χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες», είπε.
Αναφερόμενος στα τεκμήρια, τα χαρακτήρισε «ξεπερασμένα εργαλεία που ανήκουν σε παλιότερες δεκαετίες». «Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο είναι και αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη», υποστήριξε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα του 2023 με ένα νέο τρόπο φέρνοντας προ τετελεσμένου όσους επηρεάζει και οι οποίοι κινδυνεύουν με πρόστιμο καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους μέχρι το τελος του χρόνου.
«Το νομοσχέδιο επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση για μη υπαρκτό εισόδημα», συνέχισε.
«Εμείς δεν είμαστε λωτοφάγοι- Έχουμε μνήμη»
«Σήμερα δεν κρίνεται μόνο η πολιτική μας φιλοσοφία, πώς προσεγγίζουμε τη φορολογική πολιτική, κρίνεται και η αξιοπιστία. Και πραγματικά το γεγονός ότι ξεκίνησε σήμερα ο πρωθυπουργός περιφρονώντας τη νοημοσύνη των βουλευτών. Εμείς δεν είμαστε λωτοφάγοι σαν τους βουλευτές της ΝΔ να χειροκροτούν. Εμείς έχουμε μνήμη. Ουδέποτε είπε τίποτα για όλες αυτές τις εξαγγελίες προεκλογικά. Τίποτα δεν είπε», ανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντίθετα έκλεινε το μάτι στη φοροδιαφυγή και στη φοροαποφυγή.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που επαναλαμβάνει τις ίδιες θέσεις από την προεκλογική περίοδο, δέχθηκε ένα «ασύμμετρο πόλεμο από τα media που στηρίζουν την κυβέρνηση» μεταξύ των δύο καλπών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βάζει ένα ηθικό κίνητρο τα χρήματα να καταλήξουν στο κοινωνικό κράτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία προτεραιότητα να καταπολεμήσει τις μεγάλες ανισότητες και να ενισχύσει την υγεία και την παιδεία.