Ανατροπή στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά μετά τις δηλώσεις του Ζελένσκι

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το αν μια πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε νόημα, δεδομένων των δηλώσεων του Ζελένσκι ότι η συμφωνία για τα ορυκτά δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Αν ο Ουκρανός ηγέτης λέει ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν καταλαβαίνω γιατί μια πρόσκληση θα είχε νόημα», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Υπάρχει προσδοκία ότι ο ερχομός του θα γίνει για να αναγνωρίσει μια τελική θέση (για τη συμφωνία για τα ορυκτά) και εκείνος δεν έχει μια τελική θέση με βάση τα λεγόμενά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα «αρχή» και «συμφωνία-πλαίσιο» τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας του και τόνισε ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες με τον Τραμπ.

«Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, η οποία μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την διασφάλιση μία βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης.

Σημειώνεται πως ο Ζελένσκι κράτησε νωρίτερα σήμερα αποστάσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την συμφωνία πλαίσιο και «αρχική συμφωνία».

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι ομάδες εργάζονται σε αυτό.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας λέει ότι αν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, θα είναι «πολύ άμεσος» ρωτώντας αν η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία ή όχι.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος πέταξε το μπαλάκι στον Τραμπ, λέγοντας πως η επιτυχία μιας αρχικής συμφωνίας για τα ορυκτά θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει ότι μια αρχική συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ «θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμφωνίες», αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας. Η συμφωνία αναφέρεται περισσότερο ως «πλαίσιο».

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα κοινό ταμείο όπου θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, αλλά προσθέτει ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για χρήματα».

Είπε επίσης ότι η ομάδα του πίεσε τους Αμερικανούς να συμπεριλάβουν μια γραμμή σχετικά με την υποστήριξη των εγγυήσεων ασφαλείας, αν και τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Σημειώνεται, πως στο σχέδιο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά για τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά η Ουκρανία προκειμένου να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός, ωστόσο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του Κιέβου «να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ