Στο τραπέζι σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση – Τι θα κρίνουν οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις
Γράφει η Αίθρα Χόφμαν
Σαββατοκύριακο έντονων πολιτικών ζυμώσεων ήταν το τελευταίο στο Μέγαρο Μαξίμου, με το επιτελείο του πρωθυπουργού να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για τη στρατηγική του φθινοπώρου.
Ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ – «Κλειδώνει» πριν το συνέδριο της ΝΔ
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και σίγουρα πριν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο.
«Ο ανασχηματισμός είναι απαραίτητος για την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος και την επανεκκίνηση της πολιτικής εικόνας», σημειώνουν κομματικά στελέχη.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Δεν έχει αποκλειστεί πλήρως
Παρότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκλείεται στην παρούσα φάση, παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η βασική εξ αυτών είναι η δυναμική των δημοσκοπήσεων που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
«Αν καταγραφεί πτωτική τάση για τη Νέα Δημοκρατία και η αντιπολίτευση εξακολουθήσει να εμφανίζεται αδύναμη να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης, τότε ίσως τεθεί σοβαρά στο τραπέζι το σενάριο εκλογών», λέει συνεργάτης του Μαξίμου.
Σκανδαλολογία, εσωστρέφεια και φόβοι για εσωκομματικές αναταράξεις
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της σκανδαλολογίας, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια, να επανενεργοποιήσει παλιές ομαδοποιήσεις και να αναζωπυρώσει το αντάρτικο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η κυβερνητική συνοχή τίθεται υπό διαρκή αξιολόγηση, ιδιαίτερα καθώς το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει φθινοπώρου.
Η στάση Βορίδη και το μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθείται η στάση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχθεί ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου.
«Δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας», φέρεται να διαμηνύει σε συνομιλητές του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για σενάρια που τον θέλουν εκτός κυβερνητικού σχήματος στον επικείμενο ανασχηματισμό.