Η τουλάχιστον περίεργη – αν όχι ύποπτη – στάση που επέδειξε το Εθνικό Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο κυρωτικής διαδικασίας για τον τρόπο με τον οποίον κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel την υπόθεση των υποκλοπών με το λογισμικό Predator, οδήγησε σε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε ανακοίνωση-κόλαφο.
Το ΕΣΡ, αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, έπειτα από προσφυγή του Γρηγόρη Δημητριάδη αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 90.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του καναλιού εταιρεία, Alter Ego Media «για αναμετάδοση ρεπορτάζ και πληροφοριών που προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα άλλων Μέσων Ενημέρωσης».
«Από το σκεπτικό αυτής της απόφασης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να αποδίδουν ολόκληρη την τεκμηρίωση πολυσέλιδων κειμένων στα πολύ περιορισμένα όρια του τηλεοπτικού χρόνου.
Προκαλεί επίσης σύγχυση ότι στις 86 σελίδες του σκεπτικού της απόφασης, η ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ επιχειρεί να μπει στην ουσία μιας υπόθεσης που δεν έχει οδηγηθεί ποτέ σε φυσικό δικαστή», επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ.
«Η Δικαιοσύνη, αντίθετα, απασχολείται με τις δεκάδες αγωγές SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά δημοσιογράφων και ήδη η πρώτη πρωτόδικη απόφαση δεν δέχεται τους ισχυρισμούς του υπενθυμίζει η Ένωση Συντακτών σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνει δε «τον κίνδυνο πιθανής χρήσης ενός τέτοιου σκεπτικού στις εκκρεμούσες δίκες», έπειτα από αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων, τους οποίους- τονίζει – στήριξε και στηρίζει.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Έντονος προβληματισμός για το σκεπτικό απόφασης του ΕΣΡ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το σκεπτικό που ανέπτυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο, έπειτα από προσφυγή του Γρηγόρη Δημητριάδη, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στον Τ/Σ «MEGA» για αναμετάδοση ρεπορτάζ και πληροφοριών που προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα άλλων Μέσων Ενημέρωσης.
Από τo σκεπτικό αυτής της απόφασης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να αποδίδουν ολόκληρη την τεκμηρίωση πολυσέλιδων κειμένων στα πολύ περιορισμένα όρια του τηλεοπτικού χρόνου. Προκαλεί επίσης σύγχυση ότι στις 86 σελίδες του σκεπτικού της απόφασης, η ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ επιχειρεί να μπει στην ουσία μιας υπόθεσης που δεν έχει οδηγηθεί ποτέ σε φυσικό δικαστή. Η Δικαιοσύνη, αντίθετα, απασχολείται με τις δεκάδες αγωγές SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά δημοσιογράφων και ήδη η πρώτη πρωτόδικη απόφαση δεν δέχεται τους ισχυρισμούς του.
Η ΕΣΗΕΑ στήριξε και στηρίζει τους δημοσιογράφους που υφίστανται αγωγές SLAPP και επισημαίνει τον κίνδυνο πιθανής χρήσης ενός τέτοιου σκεπτικού στις εκκρεμούσες δίκες.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ