Ανακαλύφθηκε το «μυστικό» των θρομβώσεων

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης υπό τον καθηγητή Ρολφ Μαρτσάλεκ, εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν τα δύο σκευάσματα για να μεταφέρουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν την ενδεδειγμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, υποστηρίζουν οι Γερμανοί ειδικοί, το κύτταρο δημιουργεί λανθασμένα αντίτυπα τις πρωτείνης, τα οποία αποβάλλονται στον οργανισμό και προκαλούν θρομβώσεις. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι το κύταρο «διαβάζει» με λανθασμένο τρόπο την πληροφορία που δέχεται και γι αυτό αντιδρά επίσης με λανθασμένο τρόπο.

Περίληψη μίας προδημοσίευσης των ερευνητικών πρωτοκόλλων έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην αγγλική γλώσσα. Ένα παρεμφερές «preprint» είχε δημοσιεύσει στις αρχές Μαίου ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουλμ υπό την Λέα Κρούτσκε. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η Κρούτσκε, επισημαίνει ότι ο μηχανισμός του εμβολίου της AstraZeneca μεταφέρει την πρωτεϊνική ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου, όπου μεταφράζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να «διαβάσει» το κυτταρικό πρωτόπλασμα. Αλλά αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμβαίνει, γιατί ο πυρήνας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από το πρωτόπλασμα.

Η επιστημονική συζήτηση τώρα αρχίζει

Ο καθηγητής Μαρτσάλεκ δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung: «Έχουμε διασταυρώσει τα στοιχεία μας από ανεξάρτητες πηγές και είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν». Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας αποτελούν υπόθεση εργασίας και δεν έχουν περάσει από περαιτέρω επιστημονική αξιολόγηση στα πλαίσια του προβλεπόμενου peer-review. Εάν ισχύει η θεωρία του καθηγητή Μαρτσάλεκ, οι παρενέργειες θα μπορούσαν να εκλείψουν με σχετικά εύκολο τρόπο, δηλαδή με μία τροποποίηση στη σύνθεση της πρωτείνης-ακίδας. Ήδη η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι ήρθε σε επικοινωνία με την Johnson & Johnson ζητώντας περισσότερα στοιχεία που ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη θεμελίωση της θεωρίας του. Με την AstraZeneca δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια προσέγγιση.

Μέχρι τις 30 Απριλίου το Ινστιτούτο Πωλ ΄Ερλιχ είχε καταγράψει συνολικά 14 θανάτους και 67 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σοβαρή παρενέργεια εμφανίζει ο ένας στους 100.000 εμβολιασθέντες. Στη Βρετανία έχουν γίνει συνολικά 33 εκατομμύρια εμβολιασμοί με AsztraZeneca, ενώ οι αρχές καταγράφουν 56 θανάτους και 309 περιστατικά με σοβαρές επιπλοκές.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ