Ξαφνικά η Ελλάδα έχει καταντήσει η «πίσω αυλή» της Τουρκίας, με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και δολοφονίες τουρκικού ενδιαφέροντος να συμβαίνουν ανενόχλητα. Αποθρασυμένοι από την εύκολη είσοδο, με τις αιτήσεις ασύλου, και την αδυναμία της Αθήνας να λάβει μέτρα, οι Τούρκοι κάνουν όλο πιο φανερά την επίδειξη δολοφονικής καταστολής μέσα στη χώρα μας: Από μαφιόζικες οργανώσεις που αλληλοσκοτώνονται, κοινά δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών και μεταναστών μέχρι και παρακρατικά ενεργούμενα της Αγκυρας.
Του Βασίλη Γαλούπη
Αν και τα πιστολίδια πέφτουν ακόμα και μέρα μεσημέρι, ελάχιστα τελικά από τα εγκλήματα αυτών των οργανώσεων βγαίνουν με όλες τις λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Στην πραγματικότητα, η πληροφόρηση είναι μετρημένη.
Την περασμένη εβδομάδα προφυλακίστηκαν οι δύο Τούρκοι μαφιόζοι για την επίθεση στη Γλυφάδα με δύο νεκρούς στις 9 Δεκεμβρίου. Στην απολογία τους ο ένας εξ αυτών επέλεξε να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής, ενώ ο δεύτερος αρνήθηκε την παρουσία του στο αιματηρό περιστατικό. Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κίνητρο του εγκλήματος εντοπίζεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του σκληρού υποκόσμου.
Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά είτε εξιχνιασμένων είτε αδιευκρίνιστων ακόμα εγκληματικών ενεργειών με τουρκικό υπόβαθρο. Οι συλλήψεις Τούρκων μαφιόζων, λαθρεμπόρων και κατασκόπων στην Ελλάδα αυξάνονται με πρωτοφανή ταχύτητα – ειδικά την τελευταία πενταετία. Παράλληλα υπάρχει υψηλή κινητικότητα τουρκικών εγκληματικών ή πρακτορικών ομάδων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ΚΥΤ Φυλακίου
Τον Ιούνιο του 2024 τοπικά ΜΜΕ του Εβρου άρχισαν να αναζητούν πιο επιτακτικά απαντήσεις. Σύμφωνα με τα επιτόπια ρεπορτάζ τους, οι Τούρκοι μαφιόζοι εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα μέσω του ποταμού Εβρου. Στη συνέχεια αιτούνται άσυλο μέσω του ΚΥΤ Φυλακίου και μένουν ελεύθεροι. Εκείνο το διάστημα είχε προφυλακιστεί 23χρονος Τούρκος, κουρδικής καταγωγής, για τη δολοφονία 42χρονου ομοεθνή του σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά. Ο δράστης είχε ακολουθήσει ακριβώς αυτή τη διαδικασία εισόδου στην Ελλάδα.
Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος από την Τουρκία έχουν μεταφέρει τη «βεντέτα» τους στην Ελλάδα, μέσω Εβρου και αιτήματος ασύλου, επικαλούμενοι κίνδυνο από το καθεστώς Ερντογάν.
Οι Bayğaras
Σε ανάλογη περίπτωση δύο Τούρκοι, ηλικίας 22 και 27 ετών, έμεναν στο Ακρωτήρι Χανίων σε υπερπολυτελή μισθωμένη βίλα. Οταν συνελήφθησαν τον Οκτώβριο 2023 αποκαλύφθηκε πως ο ένας εκ των δύο ήταν μέλος του κυκλώματος οργανωμένου εγκλήματος Bayğaras, που δρα στα Αδανα της Τουρκίας και κάνει εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών, αρχηγός της οποίας είναι ο καταζητούμενος Ραμαζάν Μπαϊγκαρά.
Ο τελευταίος συνελήφθη από μονάδες της Interpol στους Αμπελοκήπους στις 15 Μαΐου 2024. Αποδείχθηκε ότι ο ένας από τους δύο νεαρούς που είχαν συλληφθεί στα Χανιά και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο μέσω του ΚΥΤ Φυλακίου ανήκε στην εγκληματική του οργάνωση.
Ο Μπαϊγκαρά είχε βρει καταφύγιο στη χώρα μας από τα τέλη του 2023, όταν έμαθε ότι σε βάρος του εκδόθηκαν 14 εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Τους τελευταίους 16 μήνες έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά δολοφονίες Τούρκων σε Λούτσα, Πειραιά και Κυψέλη. Ολες συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι όλο και περισσότερα μέλη της τουρκικής μαφίας βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και θυμίζουν το εξαπλό φονικό στη Λούτσα τον Σεπτέμβριο του 2023, άλλες δολοφονίες ή απόπειρες, όπως και συλλήψεις που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη έπειτα από επιχειρήσεις σε σπίτια.
Οπως φαίνεται, τουλάχιστον πέντε τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό ή καταφύγιο για να μη βρεθούν αντιμέτωπες είτε με τους αντιπάλους τους είτε με την τουρκική αστυνομία.
Πριν από ενάμιση μήνα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 39χρονου Τούρκου εγκληματία τον οποίο «γάζωσαν» την 6η Νοεμβρίου στην Κυψέλη με τουλάχιστον εννιά σφαίρες. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Νεζίρ Ισλέκ, ο οποίος είχε βαρύ παρελθόν στο εμπόριο ναρκωτικών και είχε εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία από την Interpol.
Τον Φεβρουάριο του 2022 είχε συλληφθεί στην Ελλάδα και είχε φυλακιστεί στον Κορυδαλλό, με σκοπό την έκδοσή του στην Τουρκία. Αλλά στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους, αφέθηκε ελεύθερος!
Το «παραμύθι»
Οι Τούρκοι εγκληματίες συχνά επικαλούνται τον… Γκιουλέν, αφού θεωρούν ότι ως «διωκόμενοι» μπορούν να αναγνωριστούν ως… πρόσφυγες. Εχει παρατηρηθεί ότι άτομα με βαρύ ποινικό παρελθόν και σχέσεις με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα έρχονται στη χώρα μας και δηλώνουν γκιουλενιστές και εν γένει διωκόμενοι. Ετσι ζητούν άσυλο.
«Είναι γνωστό ότι εγκληματικές ομάδες στην Τουρκία διατηρούν διασυνδέσεις με το “βαθύ κράτος”» ανέφεραν τον Σεπτέμβριο αστυνομικές πηγές.
Από την εξιχνίαση της υπόθεσης με το μακελειό στην Αρτέμιδα τον Σεπτέμβριο 2023 και τη δολοφονία έξι Τούρκων, η ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε και επισήμως σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ομάδων του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος. Λίγο μετά τα φονικά ο ένας δράστης συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» και ο άλλος στο Μπραχάμι. Και οι δύο ήταν στην Ελλάδα, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο με τη διαδικασία που περιγράψαμε.
Εκτελέσεις
Ηδη από τη διετία 2021-2022 είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά με απόπειρες ανθρωποκτονιών ή δολοφονίες από Τούρκους «εισαγόμενους» μαφιόζους σε πλατεία Βάθη, Πετράλωνα, Ακτή Μουτσοπούλου Πειραιά και Ανάβυσσο. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2022, σε χρονικό διάστημα 34 ωρών, έγιναν δύο απόπειρες στην πλατεία Βάθη και ακολούθησε μία «εκδικητική» εκτέλεση στα Πετράλωνα.
Ο δολοφονημένος Τούρκος στα Πετράλωνα είχε συλληφθεί με τουλάχιστον τρία διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και υπηκοότητες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Συρίας, ενώ είχε ήδη απασχολήσει τις Αρχές για διακίνηση ηρωίνης στο κέντρο της Αθήνας. Ο 27χρονος τραυματίας από σφαίρες στην πλατεία Βάθη ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, μεταναστών και χορήγησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το φθινόπωρο του 2021 στον Πειραιά θύματα ήταν δύο αδέρφια, που είχαν μπει στην Ελλάδα με άσυλο και ήταν μέλη του κουρδικού HDP. Ενα από τα θύματα είχε εντοπιστεί από στελέχη της ΕΥΠ στην περιοχή του Εβρου και είχε εξεταστεί για πιθανή συμμετοχή του σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Ακόμα και σε σούπερ μάρκετ ή άλλα πολυσύχναστα μέρη οι Τούρκοι εγκληματίες αλληλοεξοντώνονται, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών, αφού πρώτα έχουν εξαπατήσει τις ελληνικές Αρχές για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Διοργανώνουν τη διακίνηση μεταναστών, γεμίζουν με ναρκωτικά τις πιάτσες της Αθήνας, κάνουν εξαγωγή και σ’ άλλες χώρες μέσω Ελλάδας, κατασκευάζουν πλαστά έγγραφα, πουλάνε όπλα, μένουν σε βίλες.
Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση παραμένει θεατής, ενώ υπάρχει τέτοια αύξηση δολοφονιών από Τούρκους. Πώς, δηλαδή, εξακολουθεί να επιτρέπει τόσο εύκολα στον καθένα που παριστάνει -με μια απλή δήλωση- τον «κυνηγημένο γκιουλενιστή» να μπαίνει στη χώρα για να μπορεί μετά, ανενόχλητος και «νόμιμος», να σκοτώνει και να διακινεί ελεύθερα.
Μυστικές επιχειρήσεις εντός συνόρων από κατασκόπους του «σουλτάνου»
Μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο έχουν προκύψει και τρεις υποθέσεις με «άρωμα» τουρκικής κατασκοπίας στην Ελλάδα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 συνελήφθησαν δύο Τούρκοι από τις αστυνομικές Αρχές επειδή εθεάθησαν σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο και σήκωσαν drone πάνω από τις στρατιωτικές.
Τον Απρίλιο του 2024 άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της υπόθεσης κατασκοπίας εις βάρος της Ελλάδας, με κατηγορούμενο έναν 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου και έναν 53χρονο μουσουλμάνο με καταγωγή από τη Ροδόπη. Το δικαστήριο της Ρόδου είχε κρίνει ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για κατασκοπία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους, αναφέρει το μέσο. Είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 στη Ρόδο για κατασκοπία.
Ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται ότι στρατολόγησε τον μάγειρα, ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε, όπως και πρωτοδίκως, ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για «κατασκοπία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους».
Τον Φεβρουάριο του 2024 δύο οπλισμένοι Τούρκοι συνελήφθησαν στα Εξάρχεια έπειτα από καταδίωξη, στο πλαίσιο έρευνας για εμπρηστικές επιθέσεις. Οταν εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., αποπειράθηκαν να τραβήξουν το όπλο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, με εμπλοκή και της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η δράση της ΜΙΤ έχει διευρυνθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την Τουρκία να «φυτεύει» πράκτορες όχι μόνο σε καταυλισμούς προσφύγων, αλλά πλέον και σε ελληνικές γειτονιές όπου ζουν οπαδοί του Γκιουλέν.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα» επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα των τουρκικών Αρχών για την περίοδο 2018-2019, όταν πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ πραγματοποίησαν μυστικές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσουν ή να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που έμεναν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.
Εκκαθαρίσεις
Στις 29 Νοεμβρίου 2024 οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Γερμανίας ανακοίνωσαν κατηγορίες εναντίον ενός Τούρκου υπηκόου από την Κολονία, ο οποίος κατηγορείται ότι τροφοδοτούσε με πληροφορίες για υποτιθέμενους αντιφρονούντες τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Τουρκία. «Ο κατηγορούμενος είναι στοιχειοθετημένα ύποπτος ότι ενεργεί για ξένη υπηρεσία πληροφοριών» ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Η Τουρκία επιδίδεται σε μια «παγκόσμια εκκαθάριση» τεράστιας κλίμακας και έχει γίνει πια απειλή για το κράτος δικαίου σε δεκάδες άλλες χώρες. «Εχθροί» του Ερντογάν, από Κούρδους και γκιουλενιστές μέχρι απλοί επικριτές του, «εκκαθαρίζονται» μέσα στο έδαφος ξένων κρατών. Για να το καταφέρει, η Αγκυρα έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο κατασκόπων και πληροφοριοδοτών, ώστε να συλλέγει πληροφορίες και να «εξουδετερώνει» αντιπάλους, κατά παράβαση των νόμων των χωρών υποδοχής.
Τα τουρκικά καουμποϊλίκια συνήθως εφαρμόζονται από ένα παρακρατικό δίκτυο παράλληλο με τους επίσημους θεσμούς. Τούρκοι κατάσκοποι απαγάγουν αντιπάλους του Ερντογάν στο εξωτερικό, χωρίς η Αγκυρα να πληρώνει κανένα τίμημα από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Σε πάνω από 46 χώρες σε τέσσερις ηπείρους η Τουρκία έχει δράσει για να φιμώσει εχθρούς του καθεστώτος Ερντογάν και φέρεται ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποιες φορές και την Interpol ως πολιτικό εργαλείο για να στοχεύσει τους αντιπάλους της, αποκαλύπτει το Foreign Affairs.
Οι πιο πολλές είναι χώρες μη δυτικές, όπως Αζερμπαϊτζάν, Γκαμπόν, Μαλαισία, Μιανμάρ, Πακιστάν, Μολδαβία, Σαουδική Αραβία, Κένυα κ.ά. Από τέτοια κράτη η Αγκυρα πραγματοποιεί απαγωγές Τούρκων υπηκόων με μη νόμιμα μέσα, όπως μυστικές επιχειρήσεις, με την άμεση συμμετοχή, υποστήριξη ή συναίνεση των κρατών υποδοχής όπου διέμεναν αυτοί οι άνθρωποι, και όχι μέσω επίσημων δικαστικών διαδικασιών.
Πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο, εφτά Τούρκοι υπήκοοι απήχθησαν από το Ναϊρόμπι της Κένυας υπό την απειλή όπλου. Σύμφωνα με την «Washington Post», που επικαλείται δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας και μάρτυρες, μασκοφόροι πράκτορες, που ταξίδευαν με οχήματα και χωρίς σήμα, τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους μετέφεραν σε έναν απομακρυσμένο αεροδιάδρομο έξω από την πρωτεύουσα της Κένυας και τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο, που περίμενε να τους μεταφέρει σε τουρκική φυλακή.
Η ΜΙΤ πανηγυρίζει για 118 «επίσημες» απαγωγές σε ξένα κράτη
Τέτοιες παρακρατικές δράσεις από την Τουρκία διαφημίζονται ακόμα και επίσημα, στο σάιτ της MIT. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έχει ενορχηστρώσει την τελευταία δεκαετία πάνω από 118 παρόμοιες -αλλά «επίσημες»- απαγωγές, σύμφωνα με όσα έχει παραδεχθεί δημοσίως, καθιστώντας την Τουρκία έναν από τους πιο επιθετικούς επαγγελματίες «επιχειρήσεων ξεκαθαρίσματος» μέσα σε ξένα κράτη, κατά την «Washington Post».
Η τουρκική κυβέρνηση εκτελεί εξωεδαφικές επιχειρήσεις και επεκτείνει τη δική της πολιτική ατζέντα ακόμα και μέσα σε δυτικά δημοκρατικά κράτη.
Στην Ελβετία αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2017 ότι δύο αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας προσπάθησαν να ναρκώσουν και να απαγάγουν έναν Ελβετοτούρκο επιχειρηματία. Μετά την αρπαγή του θα τον έστελναν στην Τουρκία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα άρχισε τότε ποινική έρευνα για ξένη κατασκοπία.
Από το 2016 Γερμανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν για την «τεράστια» τουρκική δραστηριότητα της MIT στη Γερμανία και βουλευτές της Bundestag ζητούσαν να ερευνηθεί αν εμπλέκονται και γερμανικές υπηρεσίες. Αξιωματούχοι της Ολλανδίας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το όργανο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, παρακολουθεί Τούρκους στο εξωτερικό.