Τα υπέρ και κατά Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Λοβέρδου- Γιατί προτείνει την εκλογή του Τσίπρα από τη βάση- Πανδημία και ακρίβεια υπονομεύουν τη δημοφιλία του πρωθυπουργού, μπορεί να επηρεάσουν το χρόνο που θα στηθεί η κάλπη, διαμηνύει ο εκ των κορυφαίων πολιτικών επιστημόνων.
Πανδημία και ακρίβεια, αν συνεχιστούν, όχι απλώς υπονομεύουν τη δημοφιλία κυβέρνησης και πρωθυπουργού, αλλά και ενδέχεται να επηρεάσουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τονίζει ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με συνέντευξή του στο iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή.
Ο Ν. Μαραντζίδης αναλύει τα υπέρ και τα κατά των τριών φαβορί για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ διαμηνύει πως οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα. Όσον αφορά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα λίγα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη που η εκλογική βάση δεν αποφασίζει η ίδια άμεσα για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά ένα σώμα εκλεκτόρων (συνέδρων) που εκλέγονται από ένα εξαιρετικά μικρό (λιλιπούτειο θα έλεγα για τα εκλογικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ) κομματικό σώμα μελών», επισημαίνει ο Ν. Μαραντζίδης και υπογραμμίζει: «Πώς γίνεται να είσαι υπέρμαχος της εισαγωγής θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην κοινωνία και να μην το κάνεις αυτό στο κόμμα σου; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να εγκαταλείψει την παράδοση του «κλειστού κόμματος-οχυρού». Στη θέση του πρέπει να συγκροτήσει ένα ανοιχτό κόμμα, πολύ κοντύτερα στο μέσο άνθρωπο και στις διαθεσιμότητες του».
Η πανδημία και η ακρίβεια σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσουν την κυβέρνηση κ. Μαραντζίδη;
Η ανησυχία της ατελείωτης πανδημίας και οι τιμές που ανεβαίνουν, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, δημιουργούν ένα αίσθημα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας σε ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών που αισθάνονται η ζωή τους να έχει χειροτερέψει δραματικά σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την Ελλάδα βέβαια, αλλά εδώ το μίγμα είναι εκρηκτικό γιατί και στα θέματα της πανδημίας έχουμε εδώ και μεγάλο διάστημα μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και στα ζητήματα της αύξησης των τιμών, ειδικά στην ενέργεια, τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Η κατάσταση αυτή ήδη έχει υπονομεύσει τη δημοφιλία τόσο της κυβέρνησης όσο και του πρωθυπουργού. Μπορεί να μην αποτυπώνεται έντονα προς το παρόν, αλλά αν συνεχίσει κι άλλο αυτή η κατάσταση να χειροτερεύει, τότε θα φανεί πιο καθαρά ακόμη.
Μπορεί να επηρεάσουν και το θέμα των πρόωρων εκλογών;
Ενδεχομένως και είτε να την φέρουν νωρίτερα είτε να τις μετακινήσουν για αργότερα ακόμη και για το τέλος της τετραετίας. Ιδιαίτερα αν η κατάσταση με την πανδημία συνεχιστεί όλο το χειμώνα.
Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο στο πολιτικό σύστημα;
Εξαρτάται. Προφανώς ο ελέφαντας στο δωμάτιο του ΚΙΝΑΛ είναι προς τα πού θα κινηθεί την επόμενη μέρες της εκλογής του νέου Προέδρου. Ουσιαστικά το ερώτημα είναι αν θα μετακινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά ή αν θα συνεχίσει να κρατάει ουδέτερο προφίλ ή διμέτωπη στάση όπως λέγεται.
Τα υπέρ και τα κατά Παπανδρέου;
Έχει απήχηση στην ιστορική βάση του ΠΑΣΟΚ, είναι συμπαθής και προοδευτικός άνθρωπος αλλά υπάρχει ισχυρή αμφιβολία αν ένας άνθρωπος που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, την ηγεσία του κόμματός του και το ίδιο το κόμμα του μπορεί να τα καταφέρει την δεύτερη φορά. Βεβαίως οι συνθήκες το 2011 ήταν δραματικά διαφορετικές από σήμερα από και ο Παπανδρέου είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερος.
Του Ανδρουλάκη;
Νέος και άφθαρτος αλλά συχνά αισθάνεται κανείς πως είναι «απών» ή σιωπηλός για τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και κυρίως δεν διαθέτει σαφές πολιτικό στίγμα. Είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ
Και του Λοβέρδου;
Έχει αντισύριζα στίγμα που επικοινωνεί με σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης του κόμματος αλλά δεν είμαι βέβαιος πως ηφιλο-ΝΔ στάση του θα εμπνεύσει το παραδοσιακό αντι-δεξιό ακροατήριο του κόμματος του.
Ποιος είναι ως αντίπαλος προτιμότερος για τον κ. Μητσοτάκη και ποιος για τον κ. Τσίπρα;
Καλό ερώτημα! Δεν ξέρω γιατί χρειάζεται να το δούμε στην πράξη αυτό από την επόμενη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου. Φερειπείν, αν εκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου, αισθάνομαι πως ο Κ. Μητσοτάκης θα νιώσει ασφαλέστερος καθώς από τη μια δεν νομίζω πως ο Παπανδρέου συγκινεί εκλογικά του ψηφοφόρους της ΝΔ και από την άλλη κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ίσως σκεφτούν να επιστρέψουν στην παλιά τους κοίτη, οπότε αποδυναμώνεται ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ. Όμως, αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Ο Παπανδρέου μετακινώντας το κόμμα του προς τα αριστερά, θα συγκροτήσει πιο εύκολα ένα αντιδεξιό μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που όχι μόνο θα σημαίνει ενίσχυση της αντιπολίτευσης αλλά και περαιτέρω πίεση στη ΝΔ, ειδικά ενόψει των εκλογών με την απλή αναλογική. Έτσι, η ιδέα της προοδευτικής διακυβέρνησης μπορεί να αποκτήσει ρεαλιστική διάσταση.
Η επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μείνει ενωμένο;
Δύσκολη ερώτηση και αυτή. Δεν υπάρχουν συνταγές σε αυτά τα θέματα. Πάντως, σε τέτοια κόμματα έχει αποδειχτεί ιστορικά πως η βασικότερη προϋπόθεση για να μείνουν ενωμένα είναι η εκλογική άνοδος και η προοπτική της εξουσίας
Τέλη Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίσει Συνέδριο. Τι πρέπει να αλλάξει, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να διεκδικήσει την εξουσία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να συνομιλήσει και κυρίως να εμπλέξει στις διαδικασίες του μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, των ίδιων των ψηφοφόρων του που τώρα δεν έχουν καμιά γνώμη και συμβολή στις εξελίξεις ενός του κόμματος. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα λίγα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη που η εκλογική βάση δεν αποφασίζει η ίδια άμεσα για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά ένα σώμα εκλεκτόρων (συνέδρων) που εκλέγονται από ένα εξαιρετικά μικρό (λιλιπούτειο θα έλεγα για τα εκλογικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ) κομματικό σώμα μελών. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικός οργανισμός «αποστρέφεται» τις άμεσες διαδικασίες μου κάνει μεγάλη εντύπωση καθώς κόμμα προώθησε πολιτικές και συνταγματικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της άμεσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Πώς γίνεται να είσαι υπέρμαχος της εισαγωγής θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην κοινωνία και να μην το κάνεις αυτό στο κόμμα σου; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να εγκαταλείψει την παράδοση του «κλειστού κόμματος-οχυρού». Στη θέση του πρέπει να συγκροτήσει ένα ανοιχτό κόμμα, πολύ κοντύτερα στο μέσο άνθρωπο και στις διαθεσιμότητες του.