Για την ακρίβεια, για τη νησιωτικότητα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα του πολίτη, για τους εποχικά εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού αλλά και για τη στάση και την ακραία ρητορική των γειτόνων μας, μίλησε με συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Ρόδο και τη Σύμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε λανθασμένη και εξοντωτική την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, σε βάρος των απλών πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, αποδίδοντας την ακρίβεια στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον ίδιο προσωπικά. Έκανε λόγο για πολιτικές φίλων, κουμπάρων και απευθείας αναθέσεων, που έχουν φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση.
«Όποιος κυβερνά έχει την ευθύνη να βγάζει τη χώρα από τα δύσκολα, σε κάθε συγκυρία όσο πολύπλοκη και αν είναι, όπως η σημερινή. Όχι να εκμεταλλεύεται τα δύσκολα για να ευνοήσει τα συμφέροντα που τον στηρίζουν και να κάνει αβίωτη τη ζωή των πολιτών. Η χώρα έχει και τα εργαλεία και τους τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας, αλλά χρειάζεται εδώ και τώρα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για να αναλάβει μια κυβέρνηση με σοβαρότητα, σχέδιο και βούληση να προχωρήσει άμεσα σε τομές που θα ανακουφίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε πρόεδρε, εδώ στον Νότο, όπως κι εσείς βλέπετε και ξέρετε, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε θυμωμένοι κι απογοητευμένοι με αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «κεντρική εξουσία». Η νησιωτικότητα είναι από μόνη της ένα «βαρύ φορτίο» για όλους εμάς που έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε εδώ – γαντζωμένοι στο Αιγαίο μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές νιώθουμε αβοήθητοι και αδικημένοι. Μπορεί να αλλάξει αυτό και να ανατραπεί σε μόνιμη βάση;
Είναι στο χέρι της συντεταγμένης πολιτείας να μετατρέψει, όπως λέτε, το «βαρύ φορτίο» της νησιωτικότητας για τους κατοίκους τους σε ένα μοναδικό προνόμιο. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα και τα νησιά της και είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε όρους ισότιμης και ασφαλούς διαβίωσης των νησιωτών.
Αυτή άλλωστε είναι η Συνταγματική επιταγή που όλες οι Κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται και να εφαρμόζουν. Ειδικά οι νησιώτες των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, που πολλές φορές, σε διάφορες κρίσεις, έχουν επιδείξει ψυχραιμία και έχουν αποδείξει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, οφείλουν να προστατεύονται και να ενισχύονται μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας και, αν θέλετε, θα αποτελούν και μια αναγνώριση για το γεγονός ότι επιμένουν να κατοικούν και να ονειρεύονται σε αυτούς τους τόπους, παρά τις αντιξοότητες.
Αυτό η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πράξη, ιδρύοντας συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τη Νησιωτική Πολιτική, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ενισχύοντας τα νησιά μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΙΙ» και μέσω Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, βάζοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας της νησιωτικής χώρας, προχωρώντας σε ένα ράλι εγκατάστασης και λειτουργίας αφαλατώσεων και πολλά άλλα.
Ωστόσο οφείλουμε να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους ασφάλειας των νησιωτών με την αναβάθμιση των μονάδων Υγείας και τη διασφάλιση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι περιπτώσεις που κάποιος θα πρέπει να φύγει από το νησί του για να εξυπηρετηθεί. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη νησιωτική και τη νεανική επιχειρηματικότητα και να διαφοροποιήσουμε το μοντέλο ανάπτυξης των νησιών σε ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο. Ενώ ταυτόχρονα, απαντώντας και στις ανάγκες των καιρών, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ενεργειακή τους αυτονομία, με την εγκατάσταση ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση.
Η ακρίβεια σε όλες τις διαστάσεις της, που σήμερα τσακίζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κοινωνία μας, γιατί θα πρέπει να χρεώνεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι σε μια διεθνή συγκυρία που έχει εκτινάξει τα πάντα στο «κόκκινο»;
Δεν χρειάζονται παρά μόνο μερικά στοιχεία που νομίζω είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τους αναγνώστες σας. Τον Μάιο που μας πέρασε, οι τιμές στο ρεύμα στη χώρα μας ήταν κατά 61%, ακριβότερες σε σχέση με τον περσινό Μάιο ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η αντίστοιχη αύξηση ήταν 39%.
Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί εδώ πληρώνουμε τη ρήτρα Μητσοτάκη. Τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που παίρνει όλες τις αυξήσεις και όλα τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και τα μεταβιβάζει αυτούσια στον καταναλωτή.
Πληρώνουμε πανάκριβα την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το 17% της ΔΕΗ, λίγο πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και πληρώνουμε επίσης τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, η οποία οδήγησε τελικά τη χώρα να προσδεθεί στο εισαγόμενο – και καθόλου «πράσινο» προφανώς – φυσικό αέριο.
Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχουν γίνει αυτά. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα κράτη μεριμνούν για να μην κοπεί το ρεύμα στους πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Εδώ, αντίθετα έχουμε 1.200 εντολές διακοπής ρεύματος, σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα που ο κ. Στάσσης, ο διοικητής που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη ΔΕΗ κάνει ζωή χαρισάμενη. Ο προηγούμενος διοικητής επί των ημερών μας είχε 60.000 ευρώ μισθό. Αυτός παίρνει 360.000 ευρώ και δίνει bonus 16 εκατομμυρίων στον εαυτό του.
Ξέρετε όμως τι είναι πιο προκλητικό απ’ όλα; Ότι ακούμε θρασύτατα τον κ. Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη να αρνούνται οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης των πολιτών με πρόσχημα ότι δεν αντέχουν τα κρατικά ταμεία.
Τα ίδια ταμεία στα οποία έκαναν έφοδο εδώ και μια τριετία, ημέτεροι, κολλητοί, κουμπάροι και φίλοι του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ένα καθεστώς που για να ελέγξει την ενημέρωση, μοίρασε εκατομμύρια από την πρώτη σε ΜΜΕ με τις περίφημες λίστες Πέτσα και έχει μοιράσει συνολικά 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.
Ένα καθεστώς που έκοψε τη 13η σύνταξη που καθιερώσαμε εμείς με το που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και με το «καλημέρα» την καταργήσανε. 2020, 2021 και 2022, πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ αντί να πάνε στους δικαιούχους, όπως είχαμε νομοθετήσει, πήγαν για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες που ανοίγουν με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πήγαν δηλαδή στα funds που έρχονται να καρπωθούν τον κόπο και τις εισφορές των εργαζομένων, για να κλείσουν τις δημοσιονομικές τρύπες από την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού.
Όποιος κυβερνά έχει την ευθύνη να βγάζει τη χώρα από τα δύσκολα, σε κάθε συγκυρία όσο πολύπλοκη και αν είναι, όπως η σημερινή. Όχι να εκμεταλλεύεται τα δύσκολα για να ευνοήσει τα συμφέροντα που τον στηρίζουν και να κάνει αβίωτη τη ζωή των πολιτών. Η χώρα έχει και τα εργαλεία και τους τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας, αλλά χρειάζεται εδώ και τώρα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να αναλάβει μια κυβέρνηση με σοβαρότητα, σχέδιο και βούληση να προχωρήσει άμεσα σε τομές που θα ανακουφίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τουρισμός, είναι γεγονός ότι αποτελεί την πιο εύθραυστη και ευάλωτη βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο κι εμείς εδώ στα νησιά μας ξέρουμε για τα καλά τι σημαίνει αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σχέδιο θωράκισης για τους ανθρώπους που εργάζονται εποχικά, έτσι ώστε να μην καρδιοχτυπούν κάθε χρόνο, πόσο καιρό θα δουλέψουν και αν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα;
Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ αντιμετώπισε τους εποχικά εργαζομένους, ιδίως την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, ήταν εξευτελιστικός και εξοντωτικός. Χιλιάδες άνθρωποι του επισιτισμού και του Τουρισμού έμειναν εκτός μέτρων στήριξης λόγω της έλλειψης σαφούς πλαισίου για την προστασία των εποχικών επιχειρήσεων και των εποχικά εργαζομένων.
Φέτος, δε, που με την άρση των μέτρων επανεκκινεί ο Τουρισμός, έχοντας η Κυβέρνηση αποδυναμώσει πλήρως το ΣΕΠΕ, με τον ΕΦΚΑ να είναι υποστελεχωμένος και έχοντας διαλύσει πλήρως την εργατική νομοθεσία, η σεζόν δεν αναμένεται το ίδιο αισιόδοξη για τους ανθρώπους του κλάδου.
Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλές φορές να λένε ότι υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια στον Τουρισμό και είναι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα οργανωμένο πλέγμα στήριξης αυτών των εργαζομένων, το οποίο να περνάει μέσα από την οχύρωση των εργασιακών σχέσεων, της προστασίας των συλλογικών συμβάσεων, της πάταξης των φαινομένων μαύρης εργασίας, της εξασφάλισης ενός διευρυμένου ειδικού εποχικού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για όλο το υπόλοιπο έτος.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο Τουρισμός να συνεχίσει να αποτελεί το δυνατό χαρτί της εθνικής οικονομίας, λειτουργώντας με διαφανείς όρους και με ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι η αναβάθμιση των Τουριστικών σχολών για την αναβάθμιση του επιπέδου των στελεχών του Τουρισμού.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου με την ένταξη και άλλων μορφών τουρισμού που θα στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού και κάθε περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησε στη θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου για την ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού, όμως η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει οδηγήσει στην αδράνεια και αυτή την πρωτοβουλία.
Με τους γείτονες και συμμάχους μας τι γίνεται; Η ακραία ρητορική σε όλα τα επίπεδα από την πλευρά τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών μας. Μέχρι πού μπορεί να φθάσουν άραγε και πόσο θερμό εκτιμάτε ότι θα είναι το καλοκαίρι;
Η τουρκική ρητορική είναι σαφώς ακραία και ανησυχητική. Το μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις- όπως άλλωστε και ο ελληνικός λαός- στέκονται ενωμένες σε αυτήν τη θέση.
Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η εξωτερική πολιτική Ι.Χ. του κ. Μητσοτάκη κινείται χωρίς στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. Τα δίνει όλα στους συμμάχους μας είτε μιλάμε για όπλα στην Ουκρανία, είτε για επ’ αόριστον παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και καμία εγγύηση. Με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να εμπλέκεται σε επιπλέον κινδύνους και οι σύμμαχοί μας να μην ασκούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να τερματίσει την ένταση και να επιστρέψει στο τραπέζι.
Αντιθέτως οι δηλώσεις που μας ενθαρρύνουν «να τα βρούμε» αποθρασύνουν την Άγκυρα όλο και περισσότερο. Το ερώτημα είναι ποια είναι η στρατηγική για να μην φτάσουμε σε αντίστοιχο επεισόδιο με αυτό του “OrucReis” το 2020 ή να αποφευχθούν ατυχήματα; Και αν αύριο έχουμε μια επανάληψη αντίστοιχου επεισοδίου, οι σύμμαχοί μας θα μας στηρίξουν ή θα επιδείξουν την ίδια στάση με το 2020;
Εμείς έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις εδώ και ενάμιση χρόνο για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, την εποχή που μπορούσαν να ασκηθούν πολύ περισσότερες πιέσεις στην Τουρκία. Αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είναι εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αντιθέσεις της ΝΔ, οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Επιτρέπει δε στους εταίρους μας να υπεκφεύγουν ανέξοδα από της ευθύνες τους για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με την προτροπή «να τα βρείτε».
Αντιθέτως, δείχνουν άλλη στάση προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θεωρώ αυτονόητο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα απαιτήσει, όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν στη Σουηδία και στη Φινλανδία κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, να δοθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.