Αλέξης Τσίπρας – νέο κόμμα: Σενάρια αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης – Ποιοι είναι οι «εκλεκτοί» και ποιοι μένουν εκτός της επόμενης μέρας
Σχέδιο επιστροφής στην πολιτική από τον Αλέξη Τσίπρα – Στο τραπέζι η ίδρυση νέου φορέα
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά στην πολιτική σκηνή, μελετώντας σοβαρά τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Παρότι δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του, οι πολιτικές επαφές, οι στρατηγικές συναντήσεις και οι στοχευμένες διαρροές υποδηλώνουν μεθοδικό σχεδιασμό για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου.
Το εγχείρημα, που φέρεται να φέρει τον προσωρινό τίτλο «Δημοκρατική Πορεία», φιλοδοξεί να καλύψει το κενό μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, με στόχο όχι μόνο τη συσπείρωση δυνάμεων αλλά και την επανεκκίνηση της σχέσης του Τσίπρα με την κοινωνική πλειοψηφία.
Ποιοι θα πλαισιώσουν τον Τσίπρα – Οι σταθερές, οι αποκλεισμένοι και τα νέα πρόσωπα
Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν σταθερά πρόσωπα όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ εκτός κεντρικού σχεδιασμού φαίνεται να μένουν ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς.
Ο Τσίπρας απομακρύνεται από παραδοσιακά στελέχη της Νέας Αριστεράς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, επιλέγοντας να επενδύσει πολιτικά σε πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Δεν χωρούν όλοι στη νέα σελίδα», σχολιάζουν κύκλοι κοντά στον σχεδιασμό, υπονοώντας ότι η νέα πλατφόρμα θα βασιστεί σε φρέσκιες συμμαχίες και τεχνοκρατική αξιοπιστία.
Εκτός κάδρου Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου – Μέσα Μόσιαλος και Κόκκαλης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός πλάνου χωρίς δεύτερη σκέψη βρίσκονται ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Πέτρο Κόκκαλη και τον Ηλία Μόσιαλο να φέρονται ως πρόσωπα κεντρικής σημασίας στο νέο πολιτικό τοπίο. Ο τελευταίος, με θητεία ως υπουργός επί κυβέρνησης Παπανδρέου, προσδίδει θεσμικό και επιστημονικό βάθος στο project.
Το Think Tank και η τεχνοκρατική φρουρά του 2021 στο επίκεντρο της προσπάθειας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο Think Tank που δημιούργησε ο Τσίπρας το 2021, καθώς στοχεύει στη διατήρηση τουλάχιστον 20 από τα 30 μέλη του. Σε αυτό περιλαμβάνονται ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, η Ευγενία Φωτονιάτα και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καθώς και στελέχη των Ινστιτούτων ΕΝΑ και Πουλαντζάς.
Ξεχωρίζει η εκτίμηση του Τσίπρα για τον Χρήστο Ράμμο, ο οποίος ενδέχεται να έχει θεσμικό ρόλο στη νέα προσπάθεια. Παράλληλα, εξετάζεται η ένταξη νεότερων επιστημόνων και πανεπιστημιακών με κοινωνική απήχηση.
Οι αμφίθυμοι και οι βουλευτές που «παρακολουθούν» διακριτικά
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής των Σωκράτη Φάμελλου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ανοιχτά. Την ίδια στιγμή, νέοι βουλευτές όπως οι Κεδίκογλου, Ζαμπάρας, Μεϊκόπουλος, Τσαπανίδου, Μαμουλάκης, Μπάρκας και Νοτοπούλου εκδηλώνουν διάθεση συμμετοχής, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ρήγμα στη σημερινή Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί ο Τσίπρας να εμπνεύσει ξανά;
Η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μόνο οι συμμαχίες, αλλά το αν μπορεί να επανενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά και να δώσει νέο νόημα στην προοδευτική πολιτική πρόταση.
«Το στοίχημα δεν είναι μόνο ποιοι θα τον ακολουθήσουν, αλλά αν θα εμπνεύσει ξανά», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.