Για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του όρου ανάπτυξης στη χώρα το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ «καίριο» ζήτημα, μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Φέτος έχετε διαλέξει έναν πολύ ενδιαφέροντα τίτλο: Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον» παρατήρησε στην αρχή της ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί. Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην ανάπτυξη εξήγησε ότι «αν στόχος μας είναι ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Οφείλουμε να θέσουμε και να υλοποιήσουμε συμπεριληπτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, αντί απλά να παρατηρούμε τις «αποτυχίες» των παγκόσμιων αγορών».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν στην πτώχευση» και πως υλοποιεί «τα trickle down economics, που από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ απορρίφθηκαν πανηγυρικά». «Αν κανείς ονειρεύεται μια οικονομία χαμηλού κόστους, τελικά θα έχει μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών όπου οι περισσότεροι θα ζουν μέσα στην ανασφάλεια» επισήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στα επιχειρήματα υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε, μια νέα αντίληψη για την παγκόσμια διακυβέρνηση και μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση της επίτευξης ενός κοινά αποδεκτού κοινωνικού στόχου».
Επιπλέον έφερε ένα παράδειγμα σχετικό με την πανδημία και με έμφαση εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εμβόλια κατά του covid πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους « Εν προκειμένω στη διασφάλιση ότι τα εμβόλια θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων επέμεινε στο ότι «θα πρέπει να κοινωνικοποιούμε τα οφέλη και όχι μόνο τους κινδύνους».
Εστιάζοντας στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «το πρόβλημα της χώρας και κατά την προηγούμενη κρίση δεν ήταν πρώτα και κύρια δημοσιονομικό, αλλά ήταν αναπτυξιακό».
«Η Ελλάδα όμως είχε και έχει δυνατότητες. Αλλά για να τις αξιοποιήσει χρειάζεται δομικές αλλαγές. Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Που θα στοχεύει στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων γενεών» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενα μοντέλο, που θα επιδιώκει την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων (ελληνικών και ξένων κεφαλαίων) δίνοντας κίνητρα και αίροντας τους αναχρονισμούς του κράτους που εμπόδιζαν τους επενδυτές. Την ασφάλεια δικαίου, τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, την άρση της γραφειοκρατίας, το σαφές χωροταξικό πλαίσιο».