Ακραίο: Ο Χάρης Δούκας θα γίνει ο Μώραλης του ΠΑΣΟΚ; – Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο ρόλος του Χρήστου Πρωτόπαπα και του Νίκου Χατζηνικολάου

Periodista

Οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ραγδαίες. Το πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όταν γράφουμε πραξικόπημα εννοούμε τη διαδικασία αποκαθήλωσης των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθεί ο ενιαίος πολιτικός φορέας – μαριονέττα της διαπλοκής του οποίου θα ηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην “εκτοξεύεται” και το ΠΑΣΟΚ να μην κατακτά τη δεύτερη θέση είναι το βούτυρο στο ψωμί των κύκλων που απεργάζονται εδώ και καιρό σενάρια συγκρότησης του νέου, μεγάλου πολιτικού φορέα. Και είναι βούτυρο στο ψωμί, διότι την στιγμή που τα ποσοστά της ΝΔ έχουν κατρακυλήσει από το 41% στο 28% και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσανατολίζεται – άσχετα με το τι λέει δημοσίως – στη διενέργεια πρόωρων εκλογών ακόμη και το φθινόπωρο του 2024 οι συνθήκες είναι εξαιρετικά πιεστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο τα δομημένα συμφέροντα, σαν έτοιμα από καιρό, επιχειρούν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις επιβάλλοντας στο ασυνείδητο των πολιτικών στελεχών και του εκλογικού σώματος την αίσθηση ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του διαδικαστικού πλαισίου ενοποίησης του προοδευτικού χώρου είναι ασφυκτικά.

Τρεις παράλληλες διαδικασίες

Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο “τρέχουν” τρεις παράλληλες διαδικασίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της αμφισβήτησης της ηγεσίας του, δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον δεύτερο γύρο αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποσταθεροποίηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα διάσπαση. Η τρίτη έχει να κάνει με την “αναστήλωση” του λεγόμενου ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει συνθηκολογήσει με κύκλους των τραπεζών και των επιχειρήσεων, εκείνων των εξωθεσμικών κέντρων που λειτουργούν στο πλαίσιο του παρασιτικού συμπλέγματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Για να ολοκληρωθεί η “αναστήλωση” του υποταγμένου, πλέον, στα συμφέροντα Αλέξη Τσίπρα είναι αναγκαίο να “τελειώσει” το project Κασσελάκη, το οποίο δημιουργήθηκε στα κλειστά σαλόνια της Νέας Υόρκης και να επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, ο οποίος είναι εκλεκτός του πολιτικο – οικονομικό – μιντιακού συμπλέγματος που είχε επενδύσει στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου, είχε ηττηθεί και αναζητά τώρα τη ρεβάνς. Κανονικό Power Game το οποίο θα πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του σαν ομόκεντρους κύκλους. Στην παρούσα συγκυρία στο κέντρο βρίσκεται ο Χάρης Δούκας.

Ο Δούκας θα είναι ο “Μώραλης” του ΠΑΣΟΚ

Αυτό που μόλις διαβάσατε στον μεσότιτλο, ακριβώς από επάνω, ειπώθηκε από τα χείλη εκνευρισμένης πηγής μας, η οποία γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα καταστάσεις και διευθύνσεις. Και παραλλήλισε τον δήμαρχο Αθηναίων με τον δήμαρχο Πειραιά για να σχηματοποιήσει, έστω και πρόχειρα, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, ώστε να επιβάλλουν τον Χάρη Δούκα, τον φρεσκοεκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, ως μεταβατικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Πολιτικά στελέχη, τα οποία έχουν συνταχθεί και θα συνταχθούν με τον Χάρη Δούκα, αναπαράγουν, σε ιδιωτικές συζητήσεις, την ίδια κασέτα, τόσο για την ανάγκη συγκρότησης του νέου ενιαίου φορέα, όσο και για τους ρόλους των προσώπων. Νωρίτερα η Αχτσιόγλου που πρωταγωνίστησε στην αποστασία, ο Τεμπονέρας που είναι κύριος εκφραστής των φυγόκεντρων τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και ο Χριστουδουλάκης που στηρίζει ανοιχτά πλέον τον Χάρη Δούκα είχαν κάτσει στο ίδιο τραπέζι. Ή μήπως, το αόρατο χέρι της… αγοράς τους είχε καθίσει στο ίδιο τραπέζι.

Ποιος είναι από πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τον συνομιλητή μας. Το ίδιο επιχειρηματικό σύστημα που πόνταρε τα πάντα στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου πριν από περίπου έναν χρόνο. Ηττήθηκε και επανέρχεται. Σήμερα στηρίζει τον Χάρη Δούκα και πρόκειται για έναν πόλο οικονομικής εξουσίας, ο οποίος, ανεξάρτητα από τη γραμμή που δίνει το Μαξίμου σε χρήσιμους ηλίθιους της δημοσιογραφίας και σε μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας τρολς ώστε να επιτίθενται στον Δούκα – ακριβώς για ενισχύεται η πεποίθησης ότι ο δήμαρχος Αθηναίων θα αποτελέσει το αντίπαλον δέος -, έχει στενότατες σχέσεις με το σύστημα Μητσοτάκη, Μαρέβας και δεν συμμαζεύεται.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό που είπε ο συνομιλητής μας ότι ο “Χάρης Δούκας” θα είναι ο “Μώραλης του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως στο μυαλό μας έρχεται ο εφοπλιστής, στιχουργός, αρθρογράφος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει “σαρώσει” τα πάντα στην εγχώρια αγορά των media και τώρα θέλει να εκδώσει και την “Ελευθεροτυπία”. Σε αντίθεση με τον άλλον ισχυρό επιχειρηματικό πόλο, που στηρίζει το project του Χάρη Δούκα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν τα πηγαίνει καλά με το σύστημα Μητσοτάκη και έχει την δική του ατζέντα, η οποία είναι ΚΑΙ πολιτική.

Κοιτάξτε να δείτε: Τα παλιά τα χρόνια, η Ελευθεροτυπία” του Τεγόπουλου ήταν σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Με μία πρώτη ματιά στήριζε τον Συνασπισμό τότε, αλλά όταν ερχόταν η ώρα των εθνικών εκλογών – κάνοντας τελικά μεγάλη ζημιά στα ποσοστά του Συνασπισμού – στήριζε το ΠΑΣΟΚ ως το αντίπαλον δέος της Δεξιάς. Κάτι τέτοιο φέρεται να θέλει να κάνει ο Μαρινάκης σήμερα. Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε την “Ελευθεροτυπία” του παλιού καιρού καθώς οι συντελεστές της νέας είναι από το πανέρι ψωνισμένοι.

Όμως, ο Μαρινάκης αναζητά πρόσωπα για να στηρίξει. Αναζητά τη βιτρίνα. Θα στηρίξει σίγουρα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη, τώρα που έχει δημιουργηθεί κενό λόγω του κλεισίματος της “Αυγής και της πλήρους απαξίωσης της “Εφημερίδας των Συντακτών”, και λένε ότι θα στηρίξει και τον Χάρη Δούκα (και γιατί όχι στο μέλλον τον Αλέξη Τσίπρα, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο με τον μεταβατικό πρόεδρο, Χάρη Δούκα, που η θητεία του θα έχει ως μοναδικό σκοπό να ανοίξει το δρόμο για την ενοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από μία κομματική ομπρέλα – Τότε πιθανότατα θα αλλάξει η στάση έναντι του Κασσελάκη). Οι εφημερίδες και ιστοσελίδες του Βαγγέλη Μαρινάκη, που αποτελούν ισχυρά μπράντς του Κεντροαριστερού – προοδευτικού Τύπου, αλλά και το Mega Channel, που έχει την δική του ιστορία – αν και το σημερινό Mega θυμίζει περισσότερο το Alter του παλιού καιρού – θα πρέπει να “πουλήσουν”, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Για να πουλήσουν σε αναγνώστες, χρήστες του διαδικτύου και τηλεθεατές, μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να στηρίξουν τον Χάρη Δούκα, τώρα που ο Ανδρουλάκης εκτέλεσε την αποστολή του, στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιάννης Μώραλης

Ποιος είναι ο “συνδετικός κρίκος”, ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Χάρη Δούκα; Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον “χρεοκοπημένο πολιτικά”, Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος είναι ο “στρατηγός” του Χάρη Δούκα. Χάρης Δούκας και Χρήστος Πρωτόπαπας συνέφαγαν τις προάλλες με τον εκδότη και δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι συνομιλίες που είχαν βγει στο παρελθόν στη φόρα και είχαν προκαλέσει σάλο).

Ο Μώραλης, που από το 2014 τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, παίζει μπάλα στο παρασκήνιο για λογαριασμού του αφεντικού και συμπτωματικά στο σενάριο που απεργάζεται το σύστημα του Πειραιά ο Μώραλης είναι και το πρότυπο για όσα θα δούμε στην περίπτωση του Χάρη Δούκα, του άλλου δημάρχου, που γλυκάθηκε γρήγορα από τις παρασκηνιακές ίντριγκες της διαπλοκής. Εξάλλου έχει… καλούς συμβούλους, τον Τσουκάτο και τον Ευθυμίου.

Τώρα, μην μας ρωτήσετε ποιο είναι το “μοντέλο Μώραλη”. Όποιος έχει μάτια, βλέπει… Σιγά μην αφήσει ο Βαγγέλης τους άλλους να παίξουν μπάλα μόνοι τους. Θα στηρίξει και Στέφανο και Χάρη και αν βγει ο Χάρης θα στηρίξει (ξανά) Αλέξη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...