Αισιοδοξία προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της τρέχουσας πολιτικής περιόδου. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν μεγαλυτερη απήχηση στην κοινωνία συγκριτικά με την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια στιγμή εντοπίζουν σημεία ανεπίστρεπτης φθοράς και «κενό στρατηγικής» στην Νέα Δημοκρατία. Δεδομένο που αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχθεί και να κυριαρχήσει η προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης.
Όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς το συνέδριό του που θα γίνει στις 14 με 17 Απριλίου το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει άρρηκτα συνδέσει με την προοπτική της αλλαγής διακυβέρνησης στην χώρας. Όπως επισήμανε το προηγούμενο Σάββατο ψηφίζοντας για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο στόχος είναι «να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, ανανεωμένο, ελκυστικό, ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για τη μεγάλη ανατροπή, την μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές, προκειμένου να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία».
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη πεποίθηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επόμενη κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Με μόνη προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα.
Κενό στρατηγικής στην Ν.Δ
Ενισχυτικό αυτής της προοπτικής είναι το ότι ήδη η Ν.Δ με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει την απόλυτη ρητορική της επιδίωξης αυτοδύναμης κυβέρνησης. Γεγονός που στην Κουμουνδούρου «μεταφράζουν» ως παραδοχή του ότι η πορεία της κυβερνητικής φθοράς είναι όχι μόνον ραγδαία αλλά και ανεπίστρεπτη.
Βασική αιτία θεωρούν το ότι οι απαντήσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το φλέγον ζήτημα των ημερών, δηλαδή την ακρίβεια, είναι πολύ πιο πειστικές από αυτές της κυβέρνησης, Στον ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζουν» αυτό το δεδομένο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Ιδίως αυτά που δείχνουν πως το 19,1% των πολιτών θεωρεί αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα την ίδια στιγμή που το 27,8% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται της κυβέρνησης κατά 8,7% στο ζήτημα που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζουν πανικό στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας και αδυναμία στο να απαντήσει στο με ποιόν προτίθεται να συγκυβερνήσει εφόσον στοχεύει (και) σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ιδίως από την στιγμή που το ΚΙΝ.ΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνει ότι επιθυμεί να προκρίνει ένα «σοσιαλδημοκρατικό» πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Τι δηλώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε για το θέμα αυτό σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Μεταφορών Νίκος Παππάς «καταγράφουμε την προσδοκία του ΚΙΝΑΛ για την ύπαρξη μίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Προφανώς, δεν εννοεί ένα σχήμα με τη συμμετοχή της Ν.Δ». Προσθέτοντας μάλιστα πως «ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε, ότι από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Έβαλε, έτσι, τη σφραγίδα του στην καταγραφή της φθοράς της Ν.Δ».
Στην κυβερνητική κατάρρευση αναφέρθηκε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Έφη Αχτσιόγλου. Σε τηλεποπτική της δήλωση στην ΕΡΤ είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα. Πέρασε από τη ρητορική του “Μητσοτάκης ή χάος” στη ρητορική του “δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία” και ουσιαστικά ομολογεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή»
Η κυβερνητική κατάρρευση φέρνει την προοδευτική κυβέρνηση εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάλογη λογική κινήθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης αναφέροντας σε δηλώσεις του στην ΕΦΣΥΝ πως «η εκλογική στρατηγική της κυβέρνησης για αυτοδυναμία έχει ηττηθεί. Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, και αυτές δείχνουν σμίκρυνση της ψαλίδας αν και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δημιουργήσει μια παράδοση με βάση την οποία τη μεγαλύτερη συσπείρωση την πετυχαίνει στα τελευταία μέτρα της εκλογικής κούρσας».
Μιλώντας στην Αυγή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο Κ.Μητσοστάκης «έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως η επόμενη κυβέρνηση -το πιο πιθανό- θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το θέμα αυτό είναι λυμένο. Οι συνεργασίες, για να είναι φερέγγυες, πρέπει να βασίζονται σε ισχυρές προγραμματικές συγκλίσεις. Η απεύθυνσή μας είναι προς το σύνολο της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης».