ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ: Ποιούς θα «κυνηγήσουν» μέχρι τέλος Ιουλίου

Να μην φύγουν για διακοπές αν πρώτα δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους, καλούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τους χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υφυπουργών Χάρη Θεοχάρη και Πάνο Τσακλόγλου, τους δίδεται παράταση ενός μήνα (μέχρι 31 Ιουλίου 2024 αντί 30 Ιουνίου που ίσχυε), προκειμένου να αποφύγουν την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, εφόσον ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Μετά τη διορία αυτή, θα βγουν στη φόρα από ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ τα ονόματα όσων έχουν:

  1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία (ΑΑΔΕ) που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Οι οφειλέτες αυτοί υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.

«Λίστες της ντροπής» του ΑΑΔΕ

Οι λίστες της ντροπής θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.

Για τις εταιρίες (νομικά πρόσωπα) θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.

Πάντως ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Εξαιρέσεις

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οφειλές νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...