ΑΑΔΕ: Η νέα λίστα των οφειλετών σε εφορία και ΕΦΚΑ – Τι θα γίνει με όσους δεν ρυθμίσουν εντός 15 ημερών

15 ημέρες θα δοθούν στους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας και του ΕΦΚΑ να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, έτσι ώστε να μην αναγραφεί το όνομά τους ή η επωνυμία της επιχείρησής τους στον κατάλογο που θα δημοσιοποιηθεί την 31η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καλεί τους προϊσταμένους των κατά τόπους υπηρεσιών του ΕΦΚΑ να συγκεντρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον Φορέα και να τα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ στις 9 Ιουλίου θα αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους υποδεικνύει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών, το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου.

Εφόσον δεν συμμορφωθούν θα δουν τα ονόματά τους «στα μανταλάκια» από την ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της την 31η Ιουλίου.

Παράλληλα, εναντίον των οφειλετών της εφορίας και του ΕΦΚΑ που δεν θα συμμορφωθούν θα ληφθούν και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή θα τους επιβληθούν κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων.

Η λίστα με τις οφειλές θα είναι η 5η φορά που θα δημοσιοποιηθεί. Είχαν προηγηθεί ανάλογες πρωτοβουλίες το 2017, πρώτη χρονιά κοινής δημοσιοποίησης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών και ακολούθησε κάτι αντίστοιχο την επόμενη διετία (2018 – 2019), το οποίο συνοδεύτηκε από ένα τριετές «πάγωμα» της διαδικασίας (2020 – 2022), για να επανέλθει η σχετική δημοσιοποίηση το 2023.

Στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Άρα, στη λίστα θα συμπεριληφθούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οφειλές ακόμα κι αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας:

  • Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
  • Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
  • Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων.
  • Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ