«Οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Ανγκελα Μέρκελ τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το Κυπριακό.
Οπως τόνισε, ωστόσο, «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η Μέρκελ, μία ημέρα μετά την αντίδραση του Βερολίνου, σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.
Μέρκελ: Οπισθοδρόμηση η δήλωση Ερντογάν, αλλά δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε
«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».
«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά (τα βήματα) γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι, σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η καγκελάριος, για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».
Μέρκελ: Δεν βλέπω ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά θέλω καλές σχέσεις με την Αγκυρα
Παράλληλα, η Μέρκελ επεσήμανε: «Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μην βλέπω μία ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά, όπως είπε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
«Για αυτόν τον λόγο τάχθηκα υπέρ του -όπως έχει συμφωνηθεί και στη Συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας- να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία και έχουμε δώσει εντολή στην Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο», προσέθεσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το προσφυγικό, αναφερόμενη και στην απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τουρκίας.
«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε να δώσουμε άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως στήριξη για την δουλειά της με τους πρόσφυγες. Και ακριβώς για αυτά τα θέματα είμαι σε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο, είναι άνθρωποι», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα για Σύρους πρόσφυγες, έχει κάνει πολλά και την έχουμε στηρίξει σε αυτό», για να καταλήξει εκφράζοντας την επιθυμία η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να εξελιχθεί περαιτέρω, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» την απόφαση να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια
Χθες το σχέδιο Ερντογάν καταδίκασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ θεωρούν «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Προτρέπουμε η απόφαση να ανακληθεί», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ανάλογη στάση κράτησε και η Ρωσία με τον Σεργκέι Λαβρόφ να υπογραμμίζει την προσήλωση της χώρας του στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Η ΕΕ εξέφρασε μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ τη βαθιά της ανησυχία για τις προκλήσεις Ερντογάν, ενώ η Κομισιόν επανέλαβε ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων.
Τη βαθιά ανησυχία της για το άνοιγμα των Βαρωσίων εξέφρασε και η Μεγάλη Βρετανία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τρίτη μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας, με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως θα ανοίξει το 3,5% της Αμμοχώστου. Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δήλωσαν χαρακτηριστικά.