Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια οικονομική επιβράδυνση, μια έκρηξη του πληθωρισμού και ένα πιθανό κύμα κοινωνικής αναταραχής καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται σε απαράδεκτα επίπεδα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην πρώτη του αξιολόγηση για τον αντίκτυπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Το ΔΝΤ είπε ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο – η μεγαλύτερη τέτοια πτώση στη σύγχρονη εποχή.
Ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, συρρικνώνοντας κατά 8,5% φέτος εν μέσω κυρώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το Ταμείο έριξε επίσης προς τα κέτω τις προβλέψεις του για την οικονομική παραγωγή σχεδόν σε όλες τις χώρες.
Σεισμός
«Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται πολύ – σαν σεισμικά κύματα που προέρχονται από το επίκεντρο ενός σεισμού», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas, ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
«Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ο κόσμος γνώρισε και πάλι ένα μεγάλο, μετασχηματιστικό σοκ. Ακριβώς όπως φάνηκε μια διαρκής ανάκαμψη από την προκαλούμενη από την πανδημία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, ο πόλεμος δημιούργησε την πολύ πραγματική προοπτική ότι ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών θα διαγραφούν».
«Ο μακρύς κατάλογος των προκλήσεων απαιτεί ανάλογες και συντονισμένες ενέργειες πολιτικής σε εθνικό και πολυμερές επίπεδο για την αποτροπή ακόμη χειρότερων αποτελεσμάτων και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για όλους».
Το ΔΝΤ έριξε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος από 4,4% σε 3,6%.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε επίσης μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις προβλέψεις ανάπτυξης φέτος. Προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος.
Όσο για τη Γερμανία και την Ιταλία, που έχουν και οι δύο πιο άμεσους δεσμούς με τη ρωσική και την ουκρανική οικονομία, οι προβλέψεις για την ανάπτυξή τους ρίχτηκαν προς τα κάτω κατά 1,7 και 1,5 ποσοστιαία μονάδα αντίστοιχα.
Πληθωρισμός
Το Ταμείο ανέβασε προς τα πάνω επίσης απότομα τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό στις περισσότερες οικονομίες. Ανέφερε ότι αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 7,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 7,7% στις ΗΠΑ φέτος. Και τα δύο είναι υψηλά πολλών δεκαετιών.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του αλυσιδωτή αντίδραση, λέγοντας: «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική απάντηση σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες».
Αναταραχή
Το Ταμείο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις εαρινές συνεδριάσεις του στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τόσο αυξημένες, υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής σε πολλές χώρες όπου αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων στο εγγύς μέλλον μέσω δύο βασικών καναλιών», ανέφερε.
«Το πρώτο είναι μια περαιτέρω απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων – μια ιδιαίτερη ανησυχία στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων για βασική κατανάλωση».
«Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τη συσσώρευση εμπορευμάτων, τους ελέγχους των εξαγωγών και τους εγχώριους περιορισμούς – με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις διαταραχές του εφοδιασμού, τις τιμές και την κοινωνική αναταραχή».
«Το δεύτερο είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της ανθρωπιστικής κρίσης».