Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε επίπεδο προσώπων μετά την παραίτηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μια «μίνι» εσωτερική αναδιάταξη, ενώ στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση περί σαρωτικού ανασχηματισμού.
Στο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προχωρήσουν σε βιαστικές κινήσεις και σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
Τις τελευταίες βέβαια ώρες υπήρξαν σενάρια για το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα του Μαξίμου, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει κάτι.
Πολλές απομακρύνσεις σε λίγους μήνες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να υπερασπίζονται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας, να μιλάνε λίγο και να δουλεύουν πολύ.
Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς, με το 41% της εμπιστοσύνης των πολιτών και με μια αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Τα πρώτα σύννεφα όμως δεν άργησαν να φανούν, ενώ τα φάλτσα υπουργών οδήγησαν και στις πρώτες καρατομήσεις, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε λόγια και πράξεις που προσβάλλουν και την κυβέρνηση και τους πολίτες.
Ο πρώτος που την πλήρωσε, ένα περίπου μήνα μετά τη συγκρότηση της πρώτης μετεκλογικής κυβέρνησης, ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Οι διακοπές σε νησί του Αιγαίου όταν οι μεγάλες πυρκαγιές κατέκαιγαν πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αλλά και τα φάλτσα για την έφιππη αστυνομία και την πανεπιστημιακή αστυνομία οδήγησαν στην απομάκρυνση του από την οδό Κατεχάκη. Θέλησε να δείξει ταχύτητα στα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα στις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα λάθος.
Περίπου δύο μήνες στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά ήρθε ο τραγικός θάνατος του Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που τον πέταξαν στη θάλασσα, o οποίος οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανεπίτρεπτο να μη ζητάς αμέσως συγνώμη και να μην αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη», είχαν πει τότε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ την επόμενη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την φράση «όλοι κρινόμαστε συνεχώς» που ήταν μήνυμα σε όλους τους υπουργούς.
Τον Οκτώβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με αφορμή άστοχες δηλώσεις και φάλτσα από υπουργούς ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας «πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».
Και για όσους δεν είχαν καταλάβει, λίγες μέρες αργότερα στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ήταν πιο αιχμηρός και το μήνυμα ήταν πιο σαφές: «Η αλαζονεία είναι μια πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική, οι πολίτες μπορούν να σου συγχωρέσουν λάθη αλλά δεν θα σου συγχωρέσουν κακές συμπεριφορές. Προσπαθώ να μεταφέρω στους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας».
Προς στιγμήν τα πράγματα ηρέμησαν, οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να έλαβαν τα μηνύματα, αλλά λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε η ιστορία με την Άννα Ασημακοπούλου και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την παραμονή της κ. Ασημακοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός, μετά από εσωτερική έρευνα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Το θέμα είναι σοβαρό, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Το κυβερνών κόμμα μετρούσε ήδη το τρίτο σημαντικό στέλεχος του που έβγαινε εκτός παιχνιδιού. Και ξαφνικά, χθες το βράδυ λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα για να ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας που ζήτησε η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός εξώθησε σε παραίτηση άλλους δύο υπουργούς και πολύ στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο. Ο λόγος η παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση επιχειρηματία και πιθανώς τα όσα είχαν ειπωθεί εκεί για άλλον υπουργό και όχι μόνο…