Του Βασίλη Σκουρή
Οι νέες διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα για επαναφορά των σχεδίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του bonus των 40 εδρών σε 50 (!) για το πρώτο κόμμα, επαναφέρουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη.
Παρότι οι διαρροές κάνουν λόγο για «αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα» και «κάλπες προς το τέλος της τετραετίας», είναι σαφές πως το «μη ομολογημένο σχέδιο» του Μαξίμου είναι εφόσον αποφασιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτή ψηφιστεί από τη Βουλή (εν μέσω φυσικά μεγάλων αντιδράσεων) να προκηρυχτούν άμεσα και πρόωρες κάλπες.
Ο πόλεμος, άλλωστε, στην Ουκρανία δύσκολα δεν θα έχει τελειώσει στο τέλος του μήνα και, συνεπώς, θα υπάρχει το «ξέφωτο» που θα χρειάζεται, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται για τις πρόωρες κάλπες την ανάγκη «σταθεράς κυβέρνησης» στην απαρχή του νέου ψυχρού πολέμου που εισέρχεται η ανθρωπότητα.
Είναι φανερό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν μπορέσει, δεν θα περιμένει να εισπράξει το κόστος της ακρίβειας που βάζει τα λαϊκά νοικοκυριά σε μια μεγάλη δίνη διαρκείας, αλλά θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο για τη διεκδίκηση με καλύτερους όρους μιας νέας τετραετίας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένει «να εισπράξει» σε οικονομικό επίπεδο «ανταπόδοση» από την Ευρώπη της απόφασής του να αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, γεγονός που μετατρέπει τη χώρα –όπως ο ίδιος έχει δηλώσει παλιά- σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης. Είναι δε σαφές πως (διαθέτοντας και το σιγοντάρισμα της Χαριλάου Τρικούπη στο συγκεκριμένο θέμα) θα στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το «επιχείρημα» ότι «δεν έχει καθαρή θέση απέναντι στον Πούτιν» (!) και θα επιμείνει στους ισχυρισμούς πως η ακρίβεια «είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα του πολέμου» και πως η κυβέρνηση «κάνει ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει».
Είναι, ωστόσο, φανερό πως οι οριστικές αποφάσεις τόσο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και για πρόωρες κάλπες την άνοιξη δεν έχουν ληφθεί.
Ο πρωθυπουργός, πέραν των γενικότερων εκτιμήσεων της κατάστασης που θα προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα αναμένει δυο ακόμα γεγονότα για τη λήψη των αποφάσεών του:
Πρώτον, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις δυνατότητες οικονομικής πολιτικής το 2023.
Προαναγγέλλουν δημοσκοπήσεις με ίσα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ!
Δεύτερον, τις –πραγματικές- δημοσκοπήσεις που θα έχει στη διάθεσή του το μέγαρο Μαξίμου στο τέλος του μήνα και οι οποίες θα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ακρίβειας και των συνεπειών του πολέμου της Ουκρανίας στο εκλογικό σώμα της χώρας μας.
Και λέμε «πραγματικές δημοσκοπήσεις», καθώς η λογική λέει –και το βλέπουμε και γύρω μας- πως ενισχύονται τα δυο μεγάλα κόμματα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα πως «τα ποσοστά του δεύτερου και του τρίτου κόμματος είναι πλέον ίσα»!
Σε «κατάσταση συναγερμού» η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης την άνοιξη και ετοιμάζεται για αυτό.
Σε περίπτωση, πάντως, αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες-επί αυτού, όμως, θα επανέλθουμε…