Έντονη ανησυχία: Ξεκίνησε η εκπαίδευση Λευκορώσων στρατιωτικών στη χρήση πυρηνικών όπλων

Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.

«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (…) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.

«Το προσωπικό αυτών των μονάδων θα μελετήσει λεπτομερώς τα ζητήματα σχετικά με το πλαίσιο χρήσης και τη χρήση των τακτικών πυρηνικών πυρομαχικών», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωση το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι λευκορώσοι στρατιωτικοί θα παρακολουθήσουν ένα πλήρη κύκλο εκπαίδευσης σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει πόσο χρόνο πρόκειται να διαρκέσει η εκπαίδευση αυτή.

Στις 25 Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σύμμαχό του στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, επιπλέον των «τακτικών» πυρηνικών όπλων.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ