Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών κάθε κόμματος

Αντιμετωπίζουν ηλικιακό ρατσισμό οι μεγαλύτερης ηλικίας πολιτικοί στην Ελλάδα; Η νεότητα είναι πάντα στοιχείο θετικό για τους πολιτικούς; Προσφέρουν περισσότερα οι έμπειροι εκλεγμένοι στη Βουλή;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά ρεπορτάζ της Ηλιάνας Μάγρα στην Καθημερινή, με προφανή αφορμή τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την παραλίγο αναμέτρηση δύο ηλικιωμένων, η οποία τελικά περιορίζεται μόνο στην παρουσία ενός (Ντόναλντ Τραμπ) που θα αντιμετωπίσει πλέον τη νεότερη Κάμαλα Χάρις αντί του 80χρονου Τζο Μπάιντεν. Ουσιαστικά, ωστόσο, το θέμα αφορά τους εκπροσώπους στην ελληνική Βουλή, καθώς ζητείται η άποψη εκλεγμένων μεγάλης ηλικίας και νεοτέρων, όπως του 33χρονου Μανώλη Χριστουδαλάκη που δηλώνει ότι «θεωρούμε ότι όποιος είναι νέος είναι ικανός και επαρκής, και όποιος είναι μεγαλύτερος πρέπει να κάνει στην άκρη – ο κόσμος που συναντάμε θα είναι πιο ευνοϊκά διακείμενος προς ένα νέο παρά προς ένα μεγαλύτερο, αλλά κανονικά πρέπει να μας αξιολογούν για τη δουλειά μας».
Οι γυναίκες κατά κανόνα εκλέγονται νεότερες στη Βουλή, αλλά οι δυσκολίες για εκείνες είναι μεγαλύτερες. Ο Γιώργος Φλέσσας πιστεύει ότι «στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ τεθεί θέμα ηλικίας όπως στην Αμερική» όμως το φύλο παίζει ρόλο εκλογικά. Δηλώνει σχετικά: «Είναι γεγονός ότι η “γυάλινη οροφή” υπάρχει και στην πολιτική, το βλέπουμε παντού και στη δημόσια διοίκηση και στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες, πλην εξαιρέσεων – είναι πολύ πιο έντονος ο σεξισμός από ό,τι ο ηλικιακός ρατσισμός στη χώρα».

Στο δημοσίευμα υπάρχει και γράφημα με τον μέσο όρο ηλικίας βουλευτών ανά κόμμα. Χαμηλότερος είναι ο μ.ο. των Σπαρτιατών με 50,6 και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 53,1%, Νέα Αριστερά με 54,3, ΣΥΡΙΖΑ με 54,4, Πλεύση Ελευθερίας με 54,5, Ελληνική Λύση με 54,8, Νέα Δημοκρατία με 55,1, Νίκη 55,7 και ΚΚΕ με 57,3. Ο μέσος όρος ηλικίας των 300 της Βουλής είναι 54 έτη.

*Διαβάστε εδώ το θέμα που έχει τίτλο « Θα εκλεγόταν στην Ελλάδα ένας 80χρονος;»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ