Έλον Μασκ: Παραίτηση-βόμβα από την κυβέρνηση Τραμπ εν μέσω σφοδρής κριτικής για το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο»

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ρόλο του Ειδικού Κυβερνητικού Υπαλλήλου και κορυφαίου συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφού ηγήθηκε της προσπάθειας μείωσης και αναδιάρθρωσης της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας. Την ανακοίνωση έκανε μέσω της πλατφόρμας X την Τετάρτη (28/5), τονίζοντας ότι η θητεία του ολοκληρώνεται και ότι ευχαριστεί τον πρόεδρο για την ευκαιρία να περιορίσει τις σπατάλες στο κράτος.

Η αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά από έντονη δημόσια διαφωνία του με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο χαρακτήρισε «μαζικό πακέτο δαπανών» που αυξάνει το έλλειμμα και αντιβαίνει στο έργο του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE), του οποίου ηγούνταν. Σχολίασε δηκτικά: «Ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι μεγάλο ή όμορφο. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να είναι και τα δύο».

Παρότι ο Τραμπ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, η αντίδραση Μασκ φαίνεται να ενθαρρύνει και άλλους Ρεπουμπλικανούς να υψώσουν φωνή αντίθεσης. Ορισμένοι γερουσιαστές δηλώνουν πρόθυμοι να καθυστερήσουν ή να διορθώσουν το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο Μασκ, δηλώνοντας απογοητευμένος από τη δυσκαμψία του δημόσιου μηχανισμού, ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ σκοπεύει να μειώσει την πολιτική του ανάμειξη: «Νομίζω ότι έκανα αρκετά».

Το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο, καθώς ανεξάρτητες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του ελλείμματος κατά 3,8 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, παρά τις διακηρύξεις για ανάπτυξη και δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρηνική βόμβα από κορυφαίο υπουργό του Τσίπρα: «Δεν έπρεπε να ρίξουμε τον Σαμαρά. Δεν έπρεπε να πάρουμε την εξουσία»

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Κάτω από τα ραντάρ των δημοσκόπων: Τα δύο κόμματα που ετοιμάζονται για την εκλογική έκπληξη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ενώ...