Έκτακτες παροχές… πριν τις εκλογές: Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για το τελικό «πακέτο» – Τα 7 μέτρα που προτείνονται

Κλειδώνει και ανακοινώνεται – πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας – η λίστα με τις έκτακτες παροχές και τις νέες ρυθμίσεις χρεών με βάση την εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθούν τη Τετάρτη.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι επιταγές ακρίβειας και τα επιδόματα για όλους σχεδόν τους συνταξιούχους, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με συγκεκριμένα κριτήρια και χρονικό πεδίο αλλά και ένα δώρο- έκπληξη για επαγγελματίες που ζημιώθηκαν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα θα λάβει ο ίδιος πρωθυπουργός με οδηγό το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2022 κλείνει με πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ και με ανοικτό το ενδεχόμενο να φθάσει ακόμη και το 1 δις. ευρώ.

Στη λίστα με τα μέτρα βρίσκονται:

1. Επιδόματα:
Κλιμακωτές παροχές ως επίδομα προσωπικής διαφοράς στη μεγάλη πλειοψηφία των 900.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που έχασαν τις αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις.
Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν θα πάρουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν «ψαλιδισμένη». Προτείνεται να τη λάβουν ακόμα και οι συνταξιούχοι που κέρδισαν μεσοσταθμικά από 5 έως 7 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.

2. Επιταγές ακρίβειας:
Άμεση εισοδηματική ενίσχυση 350 ευρώ με τη μορφή επιδόματος Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Σχεδιάζεται να εισπράξουν την ενίσχυση δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι.

3. Ρυθμίσεις:
Αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 η 120 δόσεων καθώς και του πλαισίου των 36 έως 72 δόσεων την περίοδο της πανδημίας μόνο για τους φορολογούμενους που τις έχασαν και εφόσον καταβάλλουν συγκεκριμένο αριθμό από τις οφειλόμενες δόσεις προκειμένου να επανενταχθούν στο διακανονισμό.
Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για ένταξη σε 36 έως 72 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης με τη περίμετρο των δικαιούχων να καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκεια εξόφλησης να είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής.
Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι στους σχεδιασμούς δεν περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση μίας νέας οριζόντιας ρύθμισης και οι διευκολύνσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αυτούς που έχουν πληγεί πραγματικά από τη κρίση και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα διακανονισμού θα έχει φίλτρα και ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μη δοθεί μήνυμα «χαλάρωσης» στους φορολογούμενους.

4. Μείωση προκαταβολής φόρου:
Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%.
Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%.
Η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 50%, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2023.

5. Ασφαλιστικές εισφορές:
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% (τα μισά στον εργαζόμενο και τα υπόλοιπα στον εργοδότη) ακόμη και μέσα στο 2023. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ετών 2019-2022 προχώρησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες στον ιδιωτικό τομέα για εργοδότες και εργαζόμενους, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της. Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

6. Νέα φορολογική κλίμακα:
Νέα φορολογική κλίμακα με μειώσεις στους ενδιάμεσους συντελεστές για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.
Όποια μεταβολή γίνει στην φορολογική κλίμακα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, έχει ως αποτέλεσμα οι φόροι να απορροφούν τις αυξήσεις στα εισοδήματα.

7. Μείωση τέλους επιτηδεύματος:
Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% – 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...