Οι πρώτες δημόσιες ακροάσεις διεξάγονται από σήμερα στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ανεξάρτητης έρευνας για τον κρατικό χειρισμό της πανδημίας στη Βρετανία, υπό τη βαρόνη Χάλετ.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, με κόστος δεκάδων αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων λιρών. Η πρώην δικαστής και νυν μέλος της Βουλής των Λόρδων έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τα 227.000 θύματα του κορωνοϊού και τις οικογένειές τους στην καρδιά της έρευνάς της.
Η έναρξη της διαδικασίας έγινε με σύντομη τοποθέτηση της λαίδης Χάλετ, η οποία εξήρε την αξιοπρεπή παρουσία συγγενών θυμάτων έξω από το χώρο της διαδικασίας.
Όπως πρόσθεσε η 73χρονη επικεφαλής της έρευνας, σκοπεύει να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα: αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για την πανδημία, αν η απάντηση της πολιτείας ήταν η αρμόζουσα, αν μπορούν να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον.
Ακολούθησε η προβολή βίντεο διάρκειας 17 λεπτών με μαρτυρίες συντετριμμένων συγγενών θυμάτων.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής δικηγόρος της έρευνας Χιούγκο Κιθ. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η εμφάνιση αυτής της φυσικής καταστροφής δεν μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσο ο αντίκτυπος που περιέγραψε ήταν αναπότρεπτος».
Το πρώτο από τα πολλά θεματικά σκέλη της έρευνας θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα ασχοληθεί με το βαθμό προετοιμασίας και ανθεκτικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της πανδημίας. Για να καταθέσουν θα κληθούν επιστήμονες και αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις του μηχανισμού υγειονομικής άμυνας της χώρας.
Η βαρόνη Χάλετ έχει δεχθεί κριτική από οικογένειες θυμάτων λόγω της περιορισμένης παρουσίας συγγενών στη διαδικασία σε αυτές τις πρώτες έξι εβδομάδες. Η ίδια ζήτησε κατανόηση για τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν στην αλληλουχία των καταθέσεων και διαβεβαίωσε για ενεργότερη συμμετοχή των συγγενών σε υπόλοιπα σκέλη της έρευνας.
Μετά από τις έξι εβδομάδες θα συνταχθεί μία προσωρινή έκθεση με συμπεράσματα.
Η επιτροπή που διεξάγει την έρευνα δεν έχει την εξουσία άσκησης ποινικών ή αστικών διώξεων κατά ατόμων ή οργανισμών και τα πορίσματά της δε θα είναι δεσμευτικά για την Κυβέρνηση.
Η βαρόνη Χάλετ βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση λόγω της άρνησης του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου να της παραδώσει εν τω συνόλω και δίχως διαγραμμένα αποσπάσματα τα μηνύματα στο WhatsApp και τις σημειώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Μέχρι την αποχώρηση του κ. Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Ιούλιο υπήρχαν πάνω από 175.000 θύματα του κορωνοϊού.