Άρθρο «βόμβα»: «Κατάντια: Ο «αριστερός» Σκουρλέτης απαιτεί από δημοσιογράφο… δήλωση μετανοίας!»

Με ένα μνημειώδες άρθρο του στο News 247 ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς σχετικά με το εξώδικο του Πάνου Σκουρλέτη στον Γιώργο Λακόπουλο και το anoixtoparathyro.gr εξηγεί πως και η πιο σκληρή πολιτική κριτική δεν συνιστά συκοφαντία, αλλά υποχρέωση των δημοσιογράφων.

«Και είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία. Δεν θα το αλλάξουμε για χάρη κανενός Σκουρλέτη…» γράφει. » Η υπόθεση δεν αφορά τον Σκουρλέτη και τον Λακόπουλο. Δεν είναι προσωπική αντιδικία. Αφορά τη σχέση δημοσιογράφων και πολιτικών. Γι’ αυτό κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος: ο τσαμπουκάς του Σκουρλέτη δεν πρέπει να περάσει.

Δηλώσεις μετανοίας για πολιτική κριτική οι δημοσιογράφοι δεν υπογράφουν. Ολοι οι δημοσιογράφοι θα είναι (πρέπει να είναι) εν δυνάμει μάρτυρες υπεράσπισης του Λακόπουλου. Ολοι, είτε τους αρέσουν είτε τους θυμώνουν αυτά που γράφει.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Του Γιώργου Καρελιά

Ο πολιτικός κατήφορος του «αριστερού» Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος απαιτεί από δημοσιογράφο να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, απειλώντας τον με μήνυση και αγωγή σε περίπτωση που δεν το κάνει.
Για τη διαμάχη ενός πολιτικού με ένα δημοσιογράφο γράψαμε πρόσφατα, επειδή ο πολιτικός απειλούσε το δημοσιογράφο με προσφυγή στα δικαστήρια. Δεν θα υπήρχε λόγος να επανέλθουμε, αν ο πολιτικός-εν προκειμένω ο Πάνος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ- έκανε ό,τι κάνουν οι πολιτικοί που δέχονται κριτική από τα μέσα ενημέρωσης όσο σκληρή κι αν είναι: απαντούν σημείο προς σημείο αντικρούοντας όσα τους καταλογίζουν.

Ο κ. Σκουρλέτης, αντίθετα, επέλεξε να εκφοβίσει τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο, καταφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο του Εξωδίκου( ολόκληρο εδώ). Πρόκειται για το πιο απαράδεκτο κείμενο που θα υιοθετούσε οποιοσδήποτε πολιτικός. Είναι διπλά απαράδεκτο όταν το υιοθετεί ένας αριστερός πολιτικός.

Ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά απαιτεί από το δημοσιογράφο να υπογράψει δήλωση μετανοίας, διαφορετικά τον απειλεί με μήνυση και αγωγή. Η τακτική αυτή σε κάποιους παλαιότερους θα θυμίσει τις δηλώσεις μετανοίας, που ζητούσαν οι παλιοί εθνικόφρονες εξουσιαστές από τους φυλακισμένους και εξορισμένους αριστερούς και «συνοδοιπόρους» τους, προκειμένου να τους απελευθερώσουν. Αλήθεια, έχει ακούσει κάτι περί αυτών ο σημερινός «αριστερός» Σκουρλέτης;

Πρόκειται για κείμενο που δείχνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός:

Δεν ανέχεται την κριτική, η οποία είναι υποχρέωση και καθήκον των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.
Δεν έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά του, τα οποία δημοσίευσε πλήρη η ιστοσελίδα του δημοσιογράφου.
Επιδιώκει την πλήρη υποταγή του δημοσιογράφου και, αν δεν ενδώσει, τη δικαστική του εξόντωση.
Η υπόθεση δεν αφορά τον Σκουρλέτη και τον Λακόπουλο. Δεν είναι προσωπική αντιδικία. Αφορά τη σχέση δημοσιογράφων και πολιτικών. Γι’ αυτό κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος: ο τσαμπουκάς του Σκουρλέτη δεν πρέπει να περάσει. Δηλώσεις μετανοίας για πολιτική κριτική οι δημοσιογράφοι δεν υπογράφουν. Ολοι οι δημοσιογράφοι θα είναι(πρέπει να είναι) εν δυνάμει μάρτυρες υπεράσπισης του Λακόπουλου. Ολοι, είτε τους αρέσουν είτε τους θυμώνουν αυτά που γράφει.

Η τελευταία λέξη αφορά τους συντρόφους του κ. Σκουρλέτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα κάνουν κάτι για να σταματήσουν τον πολιτικό κατήφορο στον οποίο έχει εισέλθει ο περί ου ο λόγος και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα;

ΥΓ1: Οι δικαστές-και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων – έχουν αποφανθεί πολλάκις ότι ακόμα και η πιο σκληρή πολιτική κριτική δεν συνιστά συκοφαντία, αλλά υποχρέωση των δημοσιογράφων. Και είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία. Δεν θα το αλλάξουμε για χάρη κανενός Σκουρλέτη…

ΥΓ2: Ιδού μια ενδιαφέρουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να καταλάβουν πολιτικοί σαν τον Σκουρλέτη τι σημαίνει πολιτική κριτική…

Ελευθερία της έκφρασης και δημόσια κριτική σε πολιτικό πρόσωπο: Η φράση «είσαι ο πιο ηλίθιος πολιτικός που γνωρίζω» δεν είναι δυσφημιστική
Ενδιαφέρουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα όρια της κριτικής σε πολιτικά πρόσωπα

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η καταδίκη για δυσφήμηση δύο αντρών, οι οποίοι άσκησαν κριτική εναντίον πολιτικών προσώπων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνιστά παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ).

Η υπόθεση αφορούσε σε έναν δημοσιογράφο (Antunes Emídio) και έναν γιατρό (Soares Gomes da Cruz), οι οποίοι καταδικάστηκαν για δυσφήμηση πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί χρηματική ποινή και να υποχρεωθούν σε καταβολή αποζημίωσης στα εν λόγω πρόσωπα.

Τον Μάρτιο του 2011, ο τότε δημοσιογράφος Antunes Emídio έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα O Mirante, με τίτλο «Έμειναν μόνο τα κοτόπουλα», στο οποίο επέκρινε τον πορτογαλικό πολιτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο R.B., υφυπουργός Γεωργίας, Δασών και Περιφερειακής Ανάπτυξης ήταν ο πιο «ηλίθιος πολιτικός που γνωρίζω».

Μετά από μήνυση του R.B., ο κ. Antunes Emídio καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2012 για δυσφήμηση, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει 2.500 ευρώ ως αποζημίωση στον R.B και ισόποση χρηματική ποινή.

Ο Soares Gomes da Cruz, ιατρός και διευθύνων σύμβουλος μιας κλινικής, δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή σε μια τοπική εφημερίδα το Σεπτέμβριο του 2009, το οποίο ήταν επικριτικό για τον δημάρχο της πόλης του, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην υποτιθέμενη «έλλειψη χαρακτήρα και ειλικρίνειας και τη δειλία του».

Μετά από μήνυση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Soares Gomes da Cruz καταδικάστηκε για δυσφήμηση μέσω ΜΜΕ και προσβολή νομικής οντότητας.

Του επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 18.000 ευρώ και κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση στο δήμαρχο ύψους 4.500 ευρώ.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Με την απόφασή του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, οι απόψεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι προσφεύγοντες έλαβαν χώρα πλαίσιο των συζητήσεων επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασής τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση αναλογικός.

Με βάση τα παραπάνω, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Πορτογαλία πρέπει να καταβάλει στον κ. Antunes Emídio 5.285,21 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 918 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Επίσης, έκρινε ότι στον κ. Soares Gomes da Cruz πρέπει να καταβληθούν 22.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 459 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο hudoc.echr.coe.int

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...