Άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε Rosneft και Lukoil – Νέος γύρος ενεργειακής αναταραχής

Οι κυρώσεις Τραμπ εκτινάσσουν τις αγορές – ανησυχία για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου


Νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Lukoil, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν αλματώδη άνοδο άνω του 3% στην ασιατική συνεδρίαση.

Περί τις 03:45 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό αργό WTI αυξανόταν κατά 2,87% στα 60,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent της Βόρειας Θάλασσας ενισχυόταν κατά 2,81%, στα 64,35 δολάρια.

Η άμεση αντίδραση των αγορών αποδίδεται στους φόβους για μείωση της προσφοράς, καθώς οι κυρώσεις πλήττουν δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως.


Η Ουάσιγκτον σφίγγει τη θηλιά στη Μόσχα

Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν χθες από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εντάσσονται στο νέο πακέτο πίεσης των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, με αφορμή την «έλλειψη σοβαρής δέσμευσης» της Μόσχας στη διαδικασία ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε μάλιστα τους συμμάχους των ΗΠΑ να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να ενωθούν μαζί μας και να υιοθετήσουν τις κυρώσεις αυτές».

Η κίνηση αυτή αποτελεί το σκληρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής ο ρωσικός ενεργειακός τομέας από την κυβέρνηση Τραμπ και επαναφέρει στο προσκήνιο τη γεωπολιτική σύγκρουση για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.


Αναλυτές: “Η Ουάσιγκτον είχε προετοιμαστεί για το σοκ”

Σύμφωνα με τον αναλυτή Κάιλ Ρόντα της Capital.com, η απόφαση των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου στις αρχές της εβδομάδας δεν ήταν τυχαία:

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τιμές βρίσκονταν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις στην παγκόσμια προσφορά».

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να προετοίμασε το έδαφος για το νέο κύμα κυρώσεων, περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στις εγχώριες τιμές καυσίμων.


Η Ρωσία – τρίτη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, με 11% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από ρωσικές πηγές.

Οι κυρώσεις στοχεύουν όχι μόνο τις ρωσικές εταιρείες, αλλά και τους διεθνείς εταίρους που συναλλάσσονται μαζί τους, απειλώντας με δευτερογενείς κυρώσεις όσους συνεχίσουν να αγοράζουν ή να μεταφέρουν ρωσικό αργό.


Πίεση σε Ευρώπη, Ινδία και Ιαπωνία

Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μεγάλους εισαγωγείς όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, ζητώντας να σταματήσουν τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων.
Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι χώρες αυτές «χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν» κάθε φορά που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η διπλωματική ένταση κορυφώνεται, καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 φαίνεται να προετοιμάζουν κοινό μέτωπο ενεργειακής απομόνωσης της Ρωσίας.


Το ενεργειακό ντόμινο μόλις ξεκίνησε

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το νέο κύμα κυρώσεων ενδέχεται να ανατρέψει την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οδηγώντας σε νέα άνοδο τιμών και επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία την αντίδραση της Μόσχας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές ή να κλείσει αγωγούς προς την Ευρώπη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων