Χαμάς: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ από το πρωί της Πέμπτης

Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ από το πρωί της Πέμπτης. Στις 10 το πρωί της Πέμπτης (22.11.2023) θα αρχίσει η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, όπως δήλωσε στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ από το πρωί της Πέμπτης

“Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα”, είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός τεσσάρων ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά την αιματηρή επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε πάνω από 14.000, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

ΟΗΕ: Θετικό βήμα αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έκανε λόγο για “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, τονίζοντας όμως ότι “απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν”.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες “χαιρετίζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

“Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι “αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων”.

Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για “μια κατάπαυση του πυρός” που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1