Χαλκίδα: Προφυλακίζονται η προϊσταμένη της ΔΟΥ και μία υπάλληλος για την γαλάζια εγκληματική οργάνωση (vid)

Προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν μετά την απολογία του στον ανακριτή η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και μια ακόμη υπάλληλος της Εφορίας. Ολα τα μέλη του κυκλώματος οδηγήθηκαν το πρωί στον ανακριτή και η διαδικασία των απολογιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Φύλλο και φτερό κάνουν τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας, για την εγκληματική οργάνωση.

Καθημερινά έρχονται στο «φως» όλο και περισσότερα στοιχεία για τη δράση των επτά ατόμων, που τους «καίνε». Χαρακτηριστικοί διάλογοι, λεπτομέρειες για τις χλιδάτες ζωές τους, «τεφτέρια» και μαρτυρίες.

Έκαναν τα θύματά τους να τους λένε και «ευχαριστώ»

Ενδεικτικός των χλιδάτων ζωών που μπορούσαν να έχουν -επειδή εξαπατούσαν επιχειρηματίες- είναι διάλογος μεταξύ της διευθύντριας της ΔΟΥ και της υπεύθυνης φορολογικής ενημερότητας σχετικά με ταξίδι μέλους της συμμορίας στο εξωτερικό.

Δθ/ντρια ΔΟΥ Χαλκίδας: Δεν μου λες ο Τ.. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
Υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας: Εσύ να τα δεις και εγώ.
Δθ/ντρια ΔΟΥ Χαλκίδας: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.
Υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας: Και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσ’ του.

Μάλιστα, το θράσος του κυκλώματος φαίνεται και από τον τρόπο για τον οποίο μιλούσαν για τα θύματά τους σχολιάζοντας πως «τους ‘λέγαν και ευχαριστώ».

Υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας: Τους έφερνα σε τέτοια θέση που λέγανε και ευχαριστώ χιλιάδες φορές.
Διεκπεραιώτρια: Της λέω συγγνώμη, χθεσινή νομίζεις ότι είναι;
«Κοίτα τώρα να ανεβάσεις τα έσοδα της ΔΟΥ»
Τέλος, σε τρίτο χαρακτηριστικό απόσπασμα καταγράφεται ο εκνευρισμός του κυκλώματος με επιχειρηματία που προφανώς προσπαθεί να αποφύγει το να τους δώσει το ακριβές ποσό που ζήτησαν.

Δθ/ντρια ΔΟΥ Χαλκίδας: Φαντάσου πόσα είχαν σκοπό να μας δώσουν γι’ αυτές τις μαλ…
Διεκπεραιώτρια: Ναι. Θέλω μόνο να δω όταν θα πάει το χαρτί.
Δθ/ντρια ΔΟΥ Χαλκίδας: Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγεία των κορόιδων.
Διεκπεραιώτρια: Κοίτα εσύ τώρα ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό αλλά γ… τους.
Σημειώνεται πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι διεφθαρμένοι εφοριακοί είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 100.000 ευρώ, με την «ταρίφα» να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ.

Οι μαρτυρίες

«Είμαι γνωστός επιχειρηματίας στη Χαλκίδα και φορολογικά άψογος. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως θα ξανακάνουν έλεγχο, επειδή υπάρχει ασυμφωνία 20.000 ευρώ. Ρώτησα τον λογιστή και μου είπε πως δεν υπάρχει. Πήγα στο γραφείο τους και μου είπαν: “Δώσε μας 20.000 και θα σε ξεχάσουμε”. Κατάλαβα πως αλλιώς θα με ταλαιπωρούσαν. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τέτοιο εκβιασμό. Τα έδωσα, για να μην έχω προβλήματα», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας.

«Είχα επιστροφή φόρου 90.000€ και με πήραν τηλέφωνο, να πάω στο γραφείο τους. Πήρα τη λογίστριά μου, για να πάμε μαζί στην εφορία, και αυτή, πριν πάμε, πήρε την εφορία και ρώτησε τι είναι το ραντεβού. Δεν πρόλαβε να το κλείσει και η εφορία με πήρε και μου είπε να πάω μόνος. Όταν πήγα, μία υπάλληλος ευθέως μου είπε να δώσω 5.000€. Εγώ σοκαρίστηκα. Πρώτη φορά μου συνέβη κάτι τέτοιο. Αφήστε που μου είπαν και να μη μιλήσω πουθενά!», κατήγγειλε ο επιχειρηματίας.

Η καταγγελία που, τελικά, οδήγησε στις συλλήψεις

Από μία τηλεφωνική καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 άρχισε η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Όπως είπε στους «αδιάφθορους» υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων σε συνεργασία με την προϊσταμένη της απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους.

Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ