Φόβοι για νέα αύξηση του πληθωρισμού και εκτόξευση των τιμών

Μια νέα ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, εκτός προφανώς από τις τιμές του πετρελαίου, θα εκτόξευε εκ νέου τον πληθωρισμό, αφού ο «μαύρος χρυσός» αποτελεί τη βάση για μια σειρά από πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνταν ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε και σε νέα αύξηση του πληθωρισμού, όπως, στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Μια αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν αποκλείεται να αλλάξει τη στρατηγική που έχει χαράξει η Φρανκφούρτη για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στις δόσεις των δανείων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους 20 μήνες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ΕΚΤ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) φαίνεται πως δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με ορισμένους να παραπέμπουν τις σχετικές αποφάσεις μετά το καλοκαίρι, και τους αναλυτές να παρουσιάζονται σκεπτικοί για το αν θα ακολουθήσει την ίδια «τακτική» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν είναι ακόμα γνωστό για πόσο χρόνο θα διατηρηθεί η στάση αναμονής, δηλαδή αν η κλιμάκωση της κρίσης θα είναι βραχυπρόθεσμη ή θα διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες, δημιουργώντας εκνευρισμό στις διεθνείς αγορές.

Αν και αρκετοί διεθνείς οίκοι έχουν παρουσιάσει εφιαλτικά σενάρια όσον αφορά την ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πλέον χαρακτηριστικό εκείνο της Citi, που εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας έχει ακόμα ένα πεδίο ανησυχίας: σε περίπτωση γενικής σύρραξης στην περιοχή, που θα εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, θα κινδυνεύσει ο ελληνικός Προϋπολογισμός με εκτροχιασμό.

Ηδη αναλυτές μετά τα αντίποινα που εξαπέλυσε το Ισραήλ θεωρούν πως οι ανησυχίες θα φέρουν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων, ενώ θεωρούν πως καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των χωρών του ΟΠΕΚ για τη διαμόρφωση της τιμής.

Ο ελληνικός Προϋπολογισμός έχει «χτιστεί» πάνω στην πρόβλεψη πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent θα βρεθεί (κατά μέσο όρο) το 2024 στα 84,5 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....