«Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα – Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Συνεχίζονται οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με τους καταναλωτές να δυσκολεύονται πια ακόμη και για τα βασικά είδη διατροφής.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την ακρίβεια να αποτελεί «μάστιγα» για τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Είναι ενδεικτικό πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση αυξήθηκαν +9,4%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού συνέβη μόνο σε ετήσιο επίπεδο μεταβολών, καθώς κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023 ο δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022-Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021-Σεπτεμβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 4,7%.

Ποια προϊόντα ακρίβυναν κι άλλο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, αυξήσεις καταγράφονται σε δημητριακά για πρωινό, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά. Σε ετήσια σύγκριση ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (4,8%), Κρέατα-γενικά (8,4%), Ψάρια-γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%), Έλαια και λίπη (16,1%), Φρούτα-γενικά (13,9%), Λαχανικά-γενικά (17,7%), Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (8,2%), Λοιπά τρόφιμα (9,1%), Καφέ-κακάο-τσάι (6%), Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων (13,9%) και Αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (5,7%). Ακόμη, τα στερεά καύσιμα ανέβηκαν κατά 19,2%, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη αισχροκέρδεια στον κλάδο της ξυλείας.

Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ότι σημειώθηκε αύξηση 6,2% στην ομάδα Ένδυση και Υπόδηση λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης και 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Παράλληλα στην ομάδα Υγεία, σημειώθηκαν ανατιμήσεις 5,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, παραμονή του πληθωρισμού πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ «βλέπει» το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2024. Όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την τρέχουσα χρονιά, η ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 2,5%, λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου (2,3%), αλλά του χρόνου αναμένεται να πέσει στο 2%, ήτοι αρκετά κάτω από το 3% που προβλέπει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος, που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι… αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Αναστασίας Γιάμαλη που δεν έχει εξαφανίσει ακόμη (pic)

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη στο προσωπικό...

Πυρηνική βόμβα η πρόβλεψη του Γιώργου Κύρτσου για το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη (pic)

Σε δημόσια παρέμβασή του ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρει:Στις 16...