Φυσικό αέριο: Ανοδικά οι τιμές – Ο καιρός διαμορφώνει το κλίμα

Σε ρυθμούς καύσωνα κινείται η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση έως και 4,9% την Τρίτη.

Στις 11:43 το πρωί, ώρα Ελλάδας, η τιμή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διαμορφωνόταν στα 32,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας ενισχυθεί κατά 1,5%.

Η πρόγνωση και καιρού έχει προκαλέσει ανησυχία στους traders καθώς προβλέπονται ιδιαίτερα θερμές συνθήκες το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο που ήταν υποτονική μέχρι στιγμής.

«Το κύμα καύσωνα θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα, αλλά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παραμένει συγκρατημένη το 2023, παρά τις χαμηλότερες τιμές», ανέφερε το BloombergNEF τη Δευτέρα.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η ζήτηση για ενέργεια ήταν 7% χαμηλότερη από το εποχικά προσαρμοσμένο μοντέλο του BNEF, το οποίο προβλέπει την κατανάλωση με βάση τα πραγματικά επίπεδα θερμοκρασίας. Η παραγωγή καθαρής ενέργειας αυξάνεται, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ξεπερνούν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα τον περασμένο μήνα μετά την ταχεία επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, θα κινηθούν πάνω από το κανονικό για την περίοδο στα μέσα Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η προσφορά παραμένει σταθερά αβέβαιη, με την αναστολή παραδόσεων στην Ευρώπη από τη Νορβηγία, όπου κορυφαίος πάροχος πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης. Η Νορβηγία έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη στις διακοπές που σημειώνονται στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι πελάτες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το LNG μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...