Υποχωρεί η Κομισιόν στο «προσφυγικό»

Η ΕΕ υιοθετεί πιο σκληρή πολιτική στο «προσφυγικό» μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ η Κομισιόν φαίνεται να υπαναχωρεί από παλαιότερες διακηρύξεις ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φράχτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πολυάριθμα τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο. «Η Ευρώπη απομονώνεται» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία διαβλέπει «μεγαλύτερη απομόνωση της Ευρώπης, μαζί με τη θέληση για πιο αποτελεσματικές απελάσεις, με εμφανείς πιέσεις προς τις χώρες υποδοχής και τις τρίτες χώρες. Όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ, η διορθωτική πορεία υλοποιείται με διστακτικά βήματα και συμβιβασμούς. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την επέκταση της συνοριακής φύλαξης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, ακόμη και με πύργους σκοπιάς. Επειδή όμως δεν διαθέτει η ίδια τα σχετικά κονδύλια, το αριστερό-φιλελεύθερο κομμάτι της Ευρώπης θα εξακολουθήσει να υποκρίνεται ότι δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Όρμπαν και του Τραμπ».

Η Süddeutsche Zeitung θέτει το ερώτημα: «Θα κατασκευαστούν τελικά αυτοί οι φράχτες με κοινοτικά κονδύλια; Εξαρτάται ποιον ρωτάει κανείς. Στο ανακοινωθέν της Συνόδου δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε τείχη και φράχτες. Άλλο να κατασκευάζεις νέα τείχη, άλλο να ‘ενισχύεις’ τις ‘υποδομές προστασίας των συνόρων’. Άλλωστε η Κομισιόν διαθέτει εδώ και πολύ καιρό κονδύλια για την προστασία των συνόρων. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι θα κατασκευαστούν νέοι φράχτες. Διότι τα κράτη-μέλη μπορούν να δαπανήσουν τα κοινοτικά κονδύλια για όσα χρηματοδοτούσαν μέχρι τώρα εξ’ ιδίων πόρων και στη συνέχεια, με τα χρήματα που θα εξοικονομούν κατ’αυτόν τον τρόπο, να κατασκευάζουν τους συνοριακούς φράχτες. Έτσι θα μπορούν να ισχυρίζονται όλοι ότι επέβαλαν τη θέλησή τους, τόσο η Κομισιόν που ανέκαθεν απέρριπτε συνοριακούς φράχτες με κοινοτική χρηματοδότηση, όσο και οι χώρες εκείνες- πρωτίστως η Αυστρία- που αυτό ακριβώς επεδίωκαν».

H Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι «ενώ μέχρι σήμερα οι νέοι φράχτες θεωρούνταν μεγάλο ταμπού, τώρα χρηματοδοτούνται, για πρώτη φορά, ‘πιλοτικά εγχειρήματα’ που θα αποτρέψουν τους εκτοπισθέντες να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναδιπλώθηκε μπροστά στους πιο ‘σκληρούς’ ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων». Τέλος, η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger σημειώνει: «Από πολιτική άποψη, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συνιστούν ήττα της φον ντερ Λάιεν. Εκτός από την Ουγγαρία, υπάρχει μία σειρά άλλων χωρών, στις οποίες είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι ακροδεξιοί, είτε η κυβέρνηση εξαρτάται από τους ακροδεξιούς».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ